Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak může umělá inteligence pomoci ve výuce? V Liberci učitelům prozradí popularizátoři i odborníci na AI

  • 27. 03. 2024 08:40
  • Školství

Sdílet článek

Otázka smysluplného využití umělé inteligence rezonuje celou společností, současné školství nevyjímaje. Jaké jsou výhody a jaká rizika při implementaci AI do výuky humanitních i technických oborů? O tom se bude diskutovat 8. dubna na konferenci Umělá inteligence do škol, kterou na Technické univerzitě pořádá projektový tým EDIH Northeast Agentury regionálního rozvoje (ARR). Popularizátoři a odborníci zde pedagogům představí nástroje AI a tipy, jak je snadno využít ve výuce.

Tématem budou provázet tři osobnosti: pedagog, lektor, ajťák a jůtůber Václav Maněna, český politik a pedagog Jan Berki a ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově Pavel Kopřiva. Ten na otázku, zda AI v některých předmětech nenahradí učitele, říká: „Jistý druh učitelské činnosti bude jistě nahrazen umělou inteligencí, a to se bude týkat i jiných profesí lidské činnosti. Role fyzicky přítomného pedagoga, jako průvodce světem aplikací, dat a umělých světů, bude naopak velmi důležitá a nutná. Komunikace s druhou osobou nebo osobami ve fyzickém světě začne být hodnotou.“

Konference navazuje na úspěšnou lednovou akci v Kamenickém Šenově, kam dorazilo přes čtyřicet pedagogů především z Novoborska a Českolipska. „Její program obsáhl nejen základy, ale i praktické aplikace AI v různých vzdělávacích okruzích a stupních, nevynechali jsme ani otázky implementace do ŠVP, etiky nebo autorských práv,“ říká její spoluorganizátor Jakub Jelínek, zástupce ředitele a pedagog sklářské školy v Kamenickém Šenově. „Již v průběhu akce mne potěšily reakce účastníků na celkovou koncepci i obsah setkání i na kvalitu jednotlivých lektorů,“ dodává.

Doprovodný program a praktické ukázky

To samé se bude řešit i v Liberci. Konferenci navíc doplní bohatý doprovodný program zaměřený na moderní technologie. Výzkumníci z CXI představí jedinečné auto, které nikdy necouvá, firma H2GP Sprint modely závodních aut na vodíkový pohon a způsob, jak jejich pomocí vzbudit u žáků zájem o technologie, firma Hardwario výukové sady Internetu věcí nebo chytrá čidla pro školní budovy. K vidění budou i další chytrá řešení postavená na míru školám.

„Dva týdny před začátkem liberecké konference máme přihlášeno téměř dvě stě účastníků. Velký zájem svědčí o tom, že diskuze o AI ve školství má v regionu smysl. Chceme v ní i nadále pokračovat,“ uzavírá Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Konference Umělá inteligence do škol se koná v pondělí 8. dubna 2024 od 9:00 do 15:00 v budově G Technické univerzity v Liberci. Na konferenci je nutné se předem registrovat. Vstup je zdarma.

Pořadatelem je projektový tým EDIH Northeast Agentury regionálního rozvoje. Záštitu udělil Jiří Ulvr, radního Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

loga

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky