Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Novinky pro turisty: průvodce Pojizerským Pacifikem i mapa nejlepších míst v Krkonoších

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 04. 2024 08:27
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Nového průvodce, který zve na projížďku a výlety po výjimečné železniční trati zvané Pojizerský Pacifik, vydala destinační společnost pro turistickou oblast Krkonoše – svazek měst a obcí. Dlouhodobým cílem produktu je zejména rozvoj lokálky 042 Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou, oživení pravidelného provozu na ní a popularizace mezi turisty i rezidenty.

„Produkt Pojizerský Pacifik realizujeme ve spolupráci se Spolkem železniční historie Martinice v Krkonoších. Přináší ucelenou nabídku propojující zážitek z cesty vlakem s poznáním technického a historického dědictví regionu, kterým je nejen trať, ale také areál kulturní památky Železniční stanice Martinice,“ uvádí Alena Cejnarová z destinační společnosti Krkonoše.

Průvodce představí historii trati i výlety z jednotlivých zastávek

Nová tiskovina z dílny destinační společnosti připomíná také klíčovou osobnost regionu, hraběte Jana Harracha, který příběh trati započal. Krom toho objasní stručnou historii lokálky a její přínos pro rozvoj regionu, pozve do památkově chráněného areálu Železniční stanice Martinice v Krkonoších a na prohlídku místního Železničního muzea.

„Průvodce má za cíl také poradit, jak si užít jízdu vlakem s dětmi. Zjistíte, že to jde celoročně díky hře Jízda s hrabětem, i během letních Krkonošských železničních víkendů, kdy se po trati prohání historické parní či motorové vlaky a perón martinického nádraží pulsuje rodinným programem,“ dodává Cejnarová.

To ale zdaleka není všechno. V brožuře je také osm tipů na výlety z některých železničních stanic na trati. „Jsou různě dlouhé a náročné, některé lze zvládnout za odpoledne, na jiné je třeba si vyhradit celý den. Všechny jsou pro zaneseny do mapy a podrobně popsány,“ doporučuje Cejnarová, která má produkt Pojizerský Pacifik na starosti.

Průvodce je v tištěné podobě k dostání v prostoru Železniční stanice Martinice a  v krkonošských informačních centrech. Prohlédnout si ho však lze i online: https://www.krkonose.eu/po-trati-pojizersky-pacifik-vstric-vyletum.

Co je Pojizerský Pacifik?

Vžitý název lokální neelektrifikované normálně rozchodné jednokolejné trati 042 z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou. Měří něco málo přes 20 kilometrů. Až na úvodní úsek lemuje a křižuje řeku Jizeru. Pokud budete pozorní, napočítáte na trati mnoho mostů, mostků a propustí. Dodávají jí na malebnosti. Však také železniční viadukt za zastávkou Jablonec nad Jizerou – Hradsko sehrál svou roli ve filmu „Jak vytrhnout velrybě stoličku“.

V současné době zajišťují osobní dopravu na trati dvouvozové motorové jednotky RegioNova. Ze stanice v Martinicích vyrážejí v pravidelných dvouhodinových intervalech. Končí v Jablonci nad Jizerou, do Rokytnice nad Jizerou již zajíždějí pouze výjimečně.

Krkonošská TOP 20

Destinační společnost Krkonoše nedávno vydala také novou mapu s TOP 20 místy, která by návštěvník našich nejvyšších hor neměl vynechat. „To nejzajímavější z Krkonoš jsme poskládali do mozaiky pestré jako krkonošská krajina. Je složená z úchvatných přírodních lokalit, tradičních řemesel, historických památek i nově vybudovaných atraktivit,“ říká Alena Cejnarová.

Mapa je k dispozici v online verzi na webu https://www.krkonose.eu/top-20-mist-v-krkonosich i ve verzi tištěné. K dostání je bezplatně v krkonošských turistických informačních centrech.

TZ: Destinační společnost pro turistickou oblast Krkonoše – svazek měst a obcí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky