Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Soutěž Vesnice roku se kvůli koronaviru letos ruší

09. 04. 2020

O rok déle si obec Svojkov na Českolipsku udrží za Liberecký kraj titul Vesnice roku. Letošní, již šestadvacátý ročník stejnojmenného celostátního klání se kvůli pandemii koronaviru ruší, pročež se neuskuteční ani jeho krajská kola.

 „Než přistoupit k nějakému provizoriu, rozhodli jsme se soutěž zrušit. Upřímně nás toto rozhodnutí mrzí, ale zároveň věříme, že je správné a že příští ročník bude o to úspěšnější,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Zároveň byly zastaveny také veškeré akce, které s letošním ročníkem souvisely včetně motivačních seminářů. Přihlášky a uhrazené registrační poplatky dostanou obce zpět. 

„Je to škoda, protože soutěž je mezi obyvateli obcí v Libereckém kraji velmi oblíbená a hlásí se jich pravidelně mnoho.  V minulých letech se v kraji staly nositelkami tohoto titulu obce Prysk, Kruh, nebo Tatobity,“ sdělil Jiří Löffelmann, radní Libereckého kraje pověřený řízením resortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Přihlášené obce hodnotí komise z mnoha úhlů. „Zohledňují se například společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce,“ uzavřel Jiří Löffelmann.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324