Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj finančně uzavřel loňský rok. Letos rozdělí 235,5 milionu na sociální služby, dopravu, kulturu či sport

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 04. 2019 00:00
  • Ekonomika
  • Rozvoj
  • Sociální
  • Školství
  • Zdravotnictví
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Celkem 235,5 milionu korun ušetřil v loňském roce Liberecký kraj a může tak podpořit oblasti a konkrétní projekty, které nebyly součástí schváleného rozpočtu na letošní rok.  Částka 35,7 milionu korun půjde do oblasti sportu, zhruba 44,3 milionu korun dá kraj do školství a 16,5 milionu na investice do sociálních zařízení. Téměř 24,5 milionu korun získá také resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu a přibližně 38 miliony podpoří kraj oblast dopravy. Návrh na rozdělení úspor počítá i s dalšími rezorty. Kraj si také ponechá necelých 45 milionů jako rezervu na případné havárie nebo nenadálé situace.

„Tím, jak odpovědně přistupujme k výběru dodavatelů, kontrole jejich skutečně odvedené práce a samozřejmě i kontrole vlastních výdajů z veřejných prostředků, máme možnost opět rozdělit finanční prostředky pro tento rok. Díky ušetřeným 235,5 milionům korun v roce 2018 můžeme podpořit další oblasti a konkrétní projekty, které nebylo možné zahrnout do schváleného rozpočtu kraje pro rok 2019. Chceme více podpořit zejména ty priority, které jsme si definovali v programovém prohlášení. Proto si o desítky milionů korun polepší především oblast sociálních služeb, kultury, sportu a dopravy,“ uvedla Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.  

Z úspor předchozího roku kraj prioritně řešil i havarijní stav a zabezpečení objektu na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, na kterou vyčlenil 25 milionů korun. Částku 10 milionů dá také kraj na opravu střechy v Domově mládeže v České Lípě, kterou v březnu letošního roku strhla vichřice „Eberhard“.

Do oblasti školství půjde 4,25 milionu korun na modernizaci chemických laboratoří na Gymnáziu v České Lípě a na Střední odborné škole pedagogické v Liberci. „Díky mimořádným zdrojům můžeme pokrýt i požadavky regionálních sportovních organizací a spolků. Dáme 30 milionů korun na významné vylepšení podmínek pro sportování dětí, mládeže i dospělých v kraji,“ dodal hejtman Martin Půta. K přerozdělení dalších prostředků dojde na základě Plánu rozvoje sportu Libereckého kraje, kde uvažuje kraj i o příspěvku 5 milionů korun na zasněžování nástupního místa pro běžkaře v Bedřichově v Jizerských horách.

Téměř 24,5 milionu korun dostane resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Z této částky půjde 10 milionů korun na společné financování investic Libereckého kraje a statutárního města Liberec u organizací, které mají tzv. „nadregionální“ rozsah,“ dodal hejtman Martin Půta. Dále půjde 5 milionů korun do Dotačního fondu na program Záchrany a obnovy památek v Libereckém kraji či 1,9 milionu korun pro Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci na nákup a obnovu knižního fondu. „Věřím, že pro čtenáře je to dobrá zpráva a knihovna zakoupí tituly, které čtenáři preferují a na které již delší dobu čekají,“ dodala Volfová.

Kraj posílí i výdaje v resortu dopravy a investic, a to o téměř 60 milionů. Běžnou údržbu včetně drobných oprav a zkvalitnění značení navýší o 18 milionů korun. Dalších 5 milionů půjde na zpracovávání projektových dokumentací. Navýšení se dočká i Dotační fond dopravy, zejména oblast cyklistiky, kam směřuje o 6,23 milionu korun více než vloni.

Ušetřené peníze dá kraj i do resortu zdravotnictví. Částka 5 milionů pomůže Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje na úpravy heliportu, aby splňoval podmínky Úřadu pro civilní letectví a obsahoval technické světelné vybavení pro noční režim létání. Dalších 4,3 milionu korun by měl získat navíc i resort životního prostředí a zemědělství.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky