Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Běháním lidé získali pro rodiny s nemocnými dětmi téměř 50 tisíc korun

08. 12. 2015

Necelých 48 tisíc korun se podařilo vybrat pro devět rodin s onkologicky nemocnými dětmi v rámci charitativní akce Přeběhni nemoc, kterou pořádalo sdružení Archa 13. Šek v pondělí 7. prosince předali zástupcům rodin hejtman Libereckého kraje Martin Půta společně s ředitelem Krajského ředitelství Policie ČR v Liberci Vladislavem Husákem, jako zástupci organizací, které projekt podporují.

„Rodinám s dětmi s takovou diagnózou můžeme přát zdraví, ale především je pro ně podstatná jakákoli pomoc, která jim usnadní jejich boj s nemocí. Tomu přispívá každá takováto akce,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Peníze totiž nejsou určené na zaplacení léčby, ale na běžné provozní věci. „Dá se říci, že jde o peníze na cokoli. Například na zaplacení benzínu pro cesty k lékařům, nákup zdravotnických pomůcek, jednoduše na potřeby k běžnému fungování,“ vysvětlil Petr Pimek z Archy 13. Rodiny si mezi sebou rozdělí přesně 47.536 Kč, které zaplatili lidé na startovném při stejnojmenném říjnovém běhu. Jeho nultý ročník byl teprve začátkem, organizátoři počítají s dalšími běhy v Liberci a myšlenku by rádi rozšířili i do dalších měst.  Příští běh projektu Přeběhni nemoc se v Liberci uskuteční 8. října 2016.

Jirka, Káťa, Terezka, Anička, Eliška, Fanoušek, Adámek, Dominik. To jsou jména některých dětí, kterým lidé během pomohli. Jedno z dětí je přímo z Liberecka, ostatní z jiných části republiky. Pro zapojení do projektu je oslovila Nadace Slon, která pomáhá dětem s onkologickým onemocněním. „Konkrétní rodiny nám vytipovali kolegové z Nadačního fondu Šance onkoláčkům, my je oslovili a do projektu zapojili,“ vysvětlila Jana Oršulíková z nadace. Děti v rámci akce kreslily i obrázky na téma „Co se Ti na sobě nejvíc líbí“ a „Co je Tvé největší přání“, lidé si je mohli koupit přímo v rámci běhu nebo je mohou také stále získat v eshopu na webu www.prebehninemoc.cz.

S další podporou pro nemocné děti prostřednictví Nadace Slon počítá i Liberecký kraj. „Rádi bychom nadaci podpořili v rámci tradičního hejtmanského plesu a získali pro potřeby rodin tímto způsobem další finance,“ doplnil hejtman Martin Půta, který má nad projektem záštitu.  

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215