Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cenu ministra vnitra za podporu otevřených dat získal Liberecký kraj

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 04. 2014 14:27

Sdílet článek

Každoročně udělovanou cenu ministra vnitra z oblasti informačních a komunikačních technologií získal pro rok 2014 Liberecký kraj. Milan Chovanec kraj ocenil za nejaktivnější přístup k publikaci otevřených dat na Portálu veřejné právy. 

Možnost zveřejňování smluv, objednávek a finančního plnění mají úřady na Portálu veřejné správy od února 2013. Za rok fungování služby zveřejnil Liberecký kraj na 1600 dokumentů, což je téměř polovina z celkového počtu 3600 zveřejněných záznamů. 

„Myšlenka nic před občany netajit, naopak dobrovolně a bez vyzývání zveřejňovat co nejvíce informací, se mi dlouhodobě líbí. Státní úřady by měly transparentně zveřejňovat smlouvy, objednávky a další údaje. To vítám a podporuji. Občané si aktivní přístup úřadů v této oblasti zaslouží,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že důsledné zveřejňování strukturovaných dat veřejné správy, např. smluv, může pomoci jak při efektivizaci využívání veřejných financí, tak i při boji s korupcí.

 Cenu ministra vnitra převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta z rukou ředitele odboru veřejné správy a eGovernmentu Ministerstva vnitra Bohdana Urbana 7. dubna tradičně během konference Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové. 

„Liberecký kraj na Portálu veřejné správy publikoval zdaleka největší počet smluv a objednávek ze všech dosud publikujících subjektů. Důležitější a pozitivnější než samotná čísla pro nás však bylo to, že kraj zveřejňování smluv úřadů také prosazuje i mezi vlastními příspěvkovými organizacemi,“ ocenil aktivitu kraje na severu Čech Bohdan Urban.

„Doufám, že nebude dlouho trvat a zveřejňování smluv na Portálu veřejné správy bude standardní činností obcí, měst a krajů, takže se nebudou muset za tuto samozřejmost předávat ceny,“ řekl s úsměvem liberecký hejtman Martin Půta.

 Co jsou otevřená data?

Open-data jsou informace, které veřejná správa bez omezení poskytuje veřejnosti, a která je poté možné využívat pro komerční i nekomerční aktivity. Vzájemné využívání těchto dat je kromě veřejnosti důležité i pro veřejnou správu, protože díky tomu odpadá byrokracie v podobě složitého získávání již jednou zveřejněných a volně dostupných informací. V oblasti boje proti korupci jsou známé např. „rozklikávací rozpočty“ obcí, které příslušné organizace využívají k řešení problematiky efektivního využívání veřejných financí. Zveřejňování na Portálu probíhá prostřednictvím datových schránek.

Řešení na Portálu nabízí vyhledávání databázového typu i fulltextové vyhledávání v metadatech i přílohách záznamů. Všechna publikovaná data jsou veřejně dostupná a stažitelná ve formátu XML, který umožňuje další analytické vyhodnocování údajů na straně subjektu, který data stáhl.

 Co je Portál veřejné správy?

Portál veřejné správy je rozcestník pro úřady i občana, který chce on-line komunikovat se státní správou i samosprávou. Na internetové adresewww.portal.gov.cz najde na jednom místě informace o úřadech, informace zveřejňované úřady i odkazy na další důležité služby i úřady obecně. Získá zde přehled o řešení životních situací, úřední věstníky i možnost vyhledávat v zákonech, datových schránkách či požádat o výpisy či změnu údajů v základních registrech.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky