Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejničtí psovodi našli v ukrajinských horách oběť horolezeckého výstupu - pohřešovaného Čecha

15. 03. 2015

Smutnou záchrannou akci nají za sebou členové kynologické skupiny Sboru dobrovolných hasičů v Hejnicích  v Libereckém kraji. Vypátrali  spolu s ukrajinští záchranáři  9. března v pravé poledne tělo pohřešovaného 29-letého Čecha  v pohoří Svidovec pod vrcholem hory Bliznice (1881 m. n.m.) v Zakarpatské oblasti Ukrajiny.

Český návštěvník se ztratil již 2. března při skupinovém výstupu,  když pět zbývajících turistů - horolezců bylo nalezeno bez zranění již druhý den. Na základě žádosti rodiny a kamarádů pohřešovaného  po důkladné přípravě vyrazili na místo v  neděli 8. 3. psovodi SDH Hejnice pod vedením velitele Františka Schejbala. s jeho zkušeným německým ovčákem  Elvisem (celým jménem Elvis Eden Severu).

„První informace o možnosti využití našich záchranných psů jsme obdrželi v pátek 6. března večer. Jednalo se o základní informace s tím, že ukrajinská strana není příliš nakloněna k použití záchranných psů. Celou sobotu jsme očekávali nějaké zprávy, které ale přišly až  v podvečer. Měli jsme potvrzený zájem Ukrajiny k výjezdu a ve spolupráci s rodinou a kamarády pohřešovaného jsme potvrdili naší misi. Na místo jsme vyrazili v neděli v pět hodin ráno se čtyřmi záchrannými psy. V Praze jsme vyzvedli překladatele, kterého zajistila rodina zmizelého, a vyřešili základní právní dokumenty. Cesta přes Brno a Bratislavu směřovala  k hraničnímu přechodu v Užhorodu, kde nám plynulý a rychlý přestup usnadnila pomoc českého Generálního konzula ve Lvově pana Valového a Honorárního konzula z Užhorodu pana Kovchara, kteří případ pozorně sledovali a velice nám pomohli,“ popsal zahájení záchranné akce zástupce velitele kynologů Pavel Morávek, který na Ukrajinu přijel se svým německým ovčákem  Atty Duvalmar.

 

Čtveřici  psovodů tvořili ještě  František Schejbal mladší a jeho německý ovčák Banderas Neviot a . Lenka Čápová s fenou Arleta Di-Le-Grej, což je český horský pes.

Výpravu doplňovali Karolína Klinovská,  která zajišťovala veškeré potřebné dokumenty a komunikovala s úřady jak na Ukrajině tak na Slovensku, a tlumočník Oleg Shenshyn..

„Okolo pondělní čtvrté hodiny ranní jsme dorazili do Jasině, odkud jsme po dvou hodinách spánku vyráželi nákladním autem do Dragobratu, lyžařského střediska pod vrcholem Bliznici. Zde nás kontaktovala místní horská služba, která nám poskytla přesné a aktuální informace. Po neúspěšném týdenním pátrání záchranářů v lavinových katastrech v okolí vrcholu Bliznica, ztěžovaného v začátcích nepříznivým počasím, byla podle výpovědí ostatních členů výpravy vytipována oblast lavinového pole na jihovýchodním svahu vrcholu, směrem k Malé Bliznici,“ líčí pokračování mise Morávek.

Na vrchol  se podle něj spolu se psy dopravili rolbou a skútrem, kde velitel František Schejbal vyhodnotil nejlepší směr a postup hledání. Psovodi poté s členem horské služby traverzovali svah vrcholu a stěnu lavinového kotle, kde v tu chvíli probíhalo pátrání místních složek v rojnici se sondami.

„Ty jsme informovali o prostoru, který budeme prohledávat, dohodli jsme se na dočasném zastavení činnosti sondovací rojnice a vyklizení místa od osob, jejichž pach by mohl rušit psy při pátrání. Poté jsme vytvořili rojnici psovodů v horní pasáži jižní laviny. Po dvaceti minutách označil jeden ze psů místo, kde jsme poté nalezli stanovou tyč a podle tohoto nálezu upravili směr hledání. Druhý pes po dalších dvaceti minutách hledání v dolní pasáži druhé malé laviny označil místo, kde záchranáři v metrové hloubce objevili mrtvé tělo pohřešovaného  devětadvacetiletého může, českého občana,“ .popsal smutný závěr pátrání Pavel Morávek s tím, že domů se výprava vrátila 12. března ráno.

„Není to veselá činnost, když hledáte pohřešované, ale příbuzným a přátelům přinášíme naději, i když některá  pátrání skončí hořce, jako v tomto případě,“ podotkl František Schejbal starší.

Tým psovodů SDH Hejnice byl založen v roce 2000 z důvodu potřeby praktického využití záchranných psů. Členové tuto nutnost zaznamenali v rámci nasazení při národních i mezinárodních záchranných operacích - po zemětřesení v Turecku a na Taiwanu, a na pátracích akcích v Rakousku a na Slovensku.

Psovodi SDH Hejnice jsou připraveni v případě potřeby pomoci kdykoliv, ve dne i v noci.  Záchranní psi nehledají člověka podle jeho pachové stopy zanechané na zemi, ale sbírají lidský pach ze vzduchu a větru, a není tedy nutný předmět pohřešované osoby k nasumování. Proto mohou být do pátrací akce nasazeni okamžitě a za každého počasí. Psi jsou cvičeni pro označení každého lidského pachu,  přičemž nerozhoduje, zda se jedná o pohřešované dítě, dospělou osobu nebo seniora, osobu která se pohybuje, nebo osobu ležící.

„Svou pomoc nabízíme bez jakýchkoli finančních nároků,“ zdůrazňuje velitel František Schejbal, který v nedávných dnech jednal s hejtmanem LK Martinem Půtou o možné podpoře záchranářského týmu SDH Hejnice.

Více: http://www.psovodi-hejnice.cz/o-nas/

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588