Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hledá se Památka roku Libereckého kraje za rok 2016. Nominujte zdařilou obnovu

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 02. 2017 16:29
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Liberecký kraj vyhlašuje již druhý ročník soutěže „Památka roku Libereckého kraje“ za rok 2016. Smyslem klání je ocenit podařené stavební obnovy či restaurování nemovitých kulturních památek a zároveň tímto způsobem upozornit na zajímavosti našeho regionu. Vyhlášení soutěže schválila na svém úterním zasedání Rada Libereckého kraje. 

Youtube video

„Záměrem udílení ceny „Památka roku Libereckého kraje“ je ocenit úspěšné obnovy nemovitých kulturních památek a současně upozornit na ojedinělé objekty, které si zaslouží pozornost a mohou být nejen zajímavým turistickým cílem, ale i místem, které najde nové využití.  Na území Libereckého kraje je více než 2200 nemovitých kulturních památek a každý rok je část z nich obnovována. Mezi projekty obnov se každoročně objevují zajímavé realizace, které si zaslouží být oceněny a zviditelněny,“ říká Květa Vinklátová, radní pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Přihlásit do soutěže mohou uchazeči nemovitosti, jejichž obnova nebo etapa obnovy byla ukončena v kalendářním roce, za nějž je cena udělována (tj. 2016). Zároveň musí být dodržen minimální podíl vlastníka na realizované obnově či etapě obnovy ve výši 50.000 Kč. Příjem elektronických přihlášek bude zahájen 10. 3. 2017 a zájemci je budou moci podávat do 30. 4. 2017. Zaslané přihlášky následně zhodnotí šestičlenná odborná komise, v níž zasednou zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje, Národního památkového ústavu ČR a zástupce výboru cestovního ruchu, památkové péče a kultury Zastupitelstva Libereckého kraje. Výsledky soutěže a nositel titulu „Památka roku Libereckého kraje“ za rok 2016 bude vyhlášen v létě 2017.

Soutěž „Památka roku Libereckého kraje“ byla poprvé vyhlášena v roce 2016 a porota hodnotila projekty realizované v roce 2015. Celkem se do soutěže přihlásilo 13 projektů obnovy kulturních památek. Vítězem soutěže se stala společnost FKP Frýdlant, s.r.o., za obnovu sýpek hospodářského dvora bývalého zámku v Černousích. Sýpky byly zachráněny z havarijního stavu, který nebyl způsoben současnými majiteli, a byla jim dána nová náplň využití v podobě krytých jízdáren. Vlastník získal za výhru v soutěži finanční odměnu ve výši 50.000 Kč. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky