Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kamenná rozhledna Královka oslavila stovku

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 09. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5586|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Ani nepřízeň počasí v sobotu nezastavila sobotní oslavy stoletého výročí od otevření kamenné rozhledny Královka v Jizerských horách. Oslav se zúčastnil také hejtman Libereckého kraje Petr Skokan, který.spolu se starostou Janova Danielem Davidem a provozovatelem Královky Františkem Jelínkem přestřihl šerpu uvádějící rozhlednu do dalšího století.

 

V její blízkosti přibyl vysoký dřevěný kříž s lucernou, který posvětil děkan Oldřich Kolář. Při uvedení nové dominanty do života přenesl houslista František Lamač skladby Ave Maria, Vivaldiho Léto a Alžbětinskou serenádu pod provizorním přístřeškem. O další část kulturního programu se postaral Dětský pěvecký sbor Vrabčáci pod vedením Pavla Žura. Královce ke vstupu do nového století vedle proslovů oficiální gratulantů zahrál také soubor jablonecké ZUŠ.

Historie rozhledny Královka“

S místními jmény si někdy osud zajímavě pohrál. Například v případě Královky. Své německé označení Königshöhe dostala výšina nad Janovem v minulém století podle jména majitele nejbližšího stavení, pana Josefa Königa. Když se později hledal český název, vznikla doslovným překladem Králova výšina, zkráceně nynější Královka.

Kamenná rozhledna, která tam dnes stojí, měla dřevěnou předchůdkyni. V roce 1888 ji postavila janovská sekce Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory. Jednoduchou 19 m vysokou trámovou konstrukci tehdy za 700 zlatých sestavil místní tesař Horn spolu se zednickým mistrem Pilzem. O pár let později se majetek janovských turistů rozšířil ještě o nedaleký domek, kde bylo zřízeno malé pohostinství. Dřevěná rozhledna se těšila velkému zájmu návštěvníků až do listopadu roku 1906, kdy ji strhl prudký poryv větru.

Janovští turisté se však nenechali nepřízní osudu zaskočit. Požádali jabloneckého stavitele Stephana Arnolda o vypracování projektu kamenné rozhledny a sami se pustili do shánění nezbytných finančních prostředků. Vlastní výstavba byla zahájena v květnu 1907 a už čtyři měsíce nato, 8. září 1907, zavlály z vrcholu 24 m vysoké věže prapory zvěstující, že je dílo hotovo.

Staré pohostinství na Královce dosloužilo v roce 1933, kdy ho zničil požár. Jeho funkci převzala nová horská chata vybudovaná v těsném sousedství věže hned v následujícím roce. Jejím současným vlastníkem je pražské vydavatelství Práce, jehož zásluhou došlo začátkem 80. let ke generální opravě rozhledny. Ta je nyní přístupná návštěvníkům v letní i zimní sezóně.

 Umístění:

Na hřebeni vrcholu Královka (858,7 m.n.m.) nad údolím horního toku Bílé Nisy a obcí Bedřichov.

Výhled z věže:

Velmi kvalitní, z balkónů nebo přes sklo v horním patře rozhledny. Na severovýchodě hlavní hřeben Jizerských hor od Ptačích kup přes Holubník a Černou horu k Jizeře, na východ západní Krkonoše, na jihozápad údolí Bílé Desné a obec Bedřichov, Vysoký hřeben a lyžařský areál Malinovka, na obzoru na Ještědsko-Kozákovský hřeben a siluetu Ještědu.

Přístup z Bedřichova: 

Na kole – z obce Bedřichov po cyklotrase č. 3023 směrem na Novou Louku, od       hájovny nad Lesní chatou po trase č. 3020 cca 1 km do kopce. na lyžích – po Jizerské magistrále od lyžařského stadionu, pěšky – po červené turistické značce od lyžařského stadionu nebo po modré od  penzionu Centrum (150 m od informačního centra směrem na Jablonec n. N.), autem – od centrálního parkoviště směrem na Novou Louku, u hájovny doprava ke  Královce.

 

S využitím Jablonecký deník/Lenka Střihavková

                                                                                  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky