Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská knihovna slaví výročí. Instalovala Lavičku Václava Havla, který ji před patnácti lety otevřel

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 09. 03. 2016 09:03
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Už i v Liberci mohou lidé usednout na Lavičku Václava Havla, jejímž autorem je světoznámý sklářský výtvarník Bořek Šípek. Od 8. března stojí před Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci. Ta ji symbolicky „dostala“ k 15. výročí otevření, kterého se před lety zúčastnil právě tehdejší prezident Václav Havel. Projekt „Lavička Václava Havla“ podpořila řada dobrovolných dárců, firem a partnerem je i Liberecký kraj.

Lavička se objevila v Liberci také u příležitosti „Roku Václava Havla“, kterým ten letošní vyhlásila Knihovna V. Havla, pro připomenutí jeho nedožitých 80. narozenin. Slavnostní události byl přítomný i Michael Žantovský, bývalý velvyslanec a nynější ředitel Knihovny Václava Havla. Nechyběla ani iniciátorka myšlenky, Věra Vohlídalová, která vedla libereckou knihovnu v době jejího otevření a s Havlem se při této příležitosti osobně setkala.

„Odhalení Lavičky Václava Havla právě v době výročí knihovny, kterou on sám otevíral a její vznik od samého začátku podporoval, je symbolické. Doufám, že se stane nejenom místem zastavení pro procházející, ale i místem pro zamyšlení,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Lavičce požehnal i liberecký arciděkan Radek Jurnečka a na její adresu mimo jiné dodal: “ Ať je to místo odpuštění i setkávání, které přinese naději do lidských srdcí.“

Umělecké dílo nedávno zesnulého výtvarní, architekta, designéra a vysokoškolského učitele Bořka Šípka, můžeme najít již v několika českých a světových městech, například v Praze, Českých Budějovicích, Novém Boru, ale i Washingtonu, Dublinu či Barceloně. Lavičku Václava Havla tvoří kulatý stolek obepínající strom a dvě židle. Zhotovena je z kovu, týkového dřeva a skla. Nápadné jsou na židlích skleněné červené srdce a zelený skleněný šnek, symbolizující podpis Václava Havla. Stůl zase lemuje známá věta: “Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.“

Krajská vědecká knihovna v Liberci, ve spolupráci s nadačním fondem MA-MA Foundation, se k tomuto projektu připojí několika dalšími akcemi (výstava, koncert, autorská čtení, přednášky). Odhalením Lavičky V. H. je symbolickým zahájení akcí pořádaných k nedožitým osmdesátinám bývalého prezidenta Václava Havla. V liberecké knihovně v průběhu roku uspořádají další akce, výstavy, koncert, autorská čtení a přednášky. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky