Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Libereckou „plovoucí“ galerii Lázně vzaly stovky milovníků umění útokem

28. 02. 2014

Nedočkaví zájemci o prohlídku právě otevřených prostor Oblastní galerie v Liberci v rekonstruované budově bývalých městských lázní dnes dlouho před 10 hodinou postávali před hlavním vchodem, aby ji úderem desáté zcela zaplnili.

Zejména starší občané, avšak také lidé, kteří se podíleli na opravách, maminky s dětmi, a hlavně pamětníci plaveckých kurzů a školního plavání, obdivovali místa, kde se koupali, sprchovali, navštěvovali páru, či převlékali.

Podle ředitele galerie Jana Randáčka architekti ponechali řadu prvků původních lázní, včetně nápisů, a tak vytvořili neopakovatelnou „plovoucí“ atmosféru v nejmodernější galerii v České republice.

„Nejen že je pamatováno na vystavené exponáty a na ta díla, která jsou uložena v čerstvě oceněném depozitáři, ale i na návštěvníky. Fungují uzamykatelné šatní skříňky, maminky si mohou vzít pro své děti malé vozítku, starší lidé mají k dispozici přenosná sedátka, presso  a zákusky v kavárně jsou výborné,“ upozornil ředitel.

Zároveň se ozval třesk rozbitého skla, a první cukřenka skončila na zemi.

„Střepy pro štěstí,“ komentovala při zametání „veselou“ událost jedna ze servírek. 

„Slyším jen samé superlativy a údiv, jak se mohou lázně přeměnit ve výtvarný v reprezentativní stánek umění. A to je dobře, věřím, že k nám přijedou příznivci a znalci výtvarného umění z celé České republiky a samozřejmě i ze zahraničí. Vždyť Oblastní galerie Liberec, která byla založena v roce 1953 a sídlila v tzv. Liebiegově paláci v ulici U tiskárny, spravuje pátou největší sbírku evropského výtvarného umění v Česku,“ zve náměstkyně hejtmana Hana Maierová, která se na úvodní „cvrkot“ v galerii přijela osobně podívat.

Ještě v sobotu a v neděli má galerie snížené vstupné – dospělí zaplatí jenom 40 korun, všichni ostatní budou mít vstup zdarma. Otevřeno je od 10 do 17 hodin.

V dalších dnech začne platit nová otevírací doba i vstupné. Návštěvníci sice zaplatí 80 korun, ale každý čtvrtek je bude čekat volný vstup do všech expozic a na všechny výstavy. Čtvrtek bude také dnem, na který budou směřovány všechny vernisáže, komentované prohlídky nebo přednášky. Soboty pak budou patřit výtvarným dílnám pro děti nebo kurzům pro dospělé. Galerie bude pro návštěvníky otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin a každý čtvrtek do 19 hodin.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588