Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj pracuje na zlepšení stavu svých silnic

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 03. 2015 16:49
  • Doprava

Sdílet článek

S příchodem jara se na silnicích II. a III. tříd začínají množit uzavírky a dopravní omezení.  Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou správou silnic Libereckého kraje (KSS LK) zahájil několik stavebních prací na silnicích, které má ve svém vlastnictví, a další rekonstrukce chystá.

Opravy škod po povodni z roku 2010 se po zimní přestávce rozjely už ve druhé polovině března. „Jedná se o akce, na které bylo požádáno o dotaci až současným vedením Libereckého kraje,“ uvádí krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník s tím, že letos budou stavebně dokončeny úseky silnic II. třídy v Nové Vsi, Mníšku, Chrastavě, Frýdlantu, Raspenavě a Bílém Potoce pod Smrkem, kde se budou opravovat dva mosty a povodní poškozená opěrná zeď. „Celková výše stavebních nákladů uvedených úseků silnic II. tříd dosahuje 448 mil. Kč,“ doplňuje radní.

V průběhu března byly rovněž zahájeny práce na mostech 2886-2 v Návarově a 282-017 v Železném Brodě. „Obě stavby jsou financované z Regionálního operačního programu a musí být dokončeny v letošním roce,“ říká ředitel KSS LK Jan Růžička.

Stavební ruch panuje také na Jilemnicku, kde pokračuje rekonstrukce silnic II/293 a II/295 ve Studenci a Dolní Branné. Tato akce je realizována ve spolupráci s Královéhradeckým krajem v rámci státní dotace na rozšíření závodu ŠKODA AUTO ve Vrchlabí a trvat by měla do letošního podzimu. V loňském roce byla zcela ukončena realizace prvního úseku silnice II/293 v části Horka u Staré Paky – Studenec – kostel. „Rekonstrukce zbylého úseku silnice II/293 ke křižovatce se silnicí II/295 ve Studenci a rekonstrukce úseku silnice II/295 na území Libereckého kraje začala vloni na podzim a po zimní přestávce opět pokračuje,“  informuje vedoucí investičního oddělení KSS LK Martin Čáp.

V první polovině dubna odstartují také první stavby, které Liberecký kraj přihlásil o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury pro letošní rok. „Konkrétně se začne pracovat na opravách propustků ve Frýdlantu v ulici Zámecká a na silnici II/291 v Hajništi, dále bude zahájena rekonstrukce svahu v Radoňovicích a dokončí se oprava silnice III/2887 v Bozkově,“ říká vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Jan Čáp s tím, že pro letošní rok je z dotace naplánováno prostavět v nejméně 40 stavebních akcích částku přibližně 220 mil. Kč.

Liberecký kraj letos chystá realizaci minimálně dalších 13 akcí z prostředků Regionálního operačního programu v předpokládaném finančním objemu 250 mil. Kč. „Předpokládáme, že v průběhu května budou zahájeny první akce, například rekonstrukce silnic III/28743, 28744 a 28745 v Zásadě nebo rekonstrukce silnice II/286 v Horních Mísečkách,“ prozradil radní Vladimír Mastník. 

Vzhledem k nutnosti vyčerpání všech dotačních prostředků je potřeba veškeré opravy a rekonstrukce dokončit do konce letošního roku. „Není to lehký úkol a čeká nás toho opravdu hodně, z tohoto důvodu žádáme obyvatele a řidiče, kterých se stavební práce dotknou, o velkou trpělivost a shovívavost při dopravních omezeních na silniční síti v našem kraji,“ žádá radní Mastník.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky