Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministr obrany Martin Stropnický se setkal s libereckými chemiky

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 01. 2015 16:04
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany navštívil v pátek 9. ledna ministr obrany Martin Stropnický.

Ministra doprovázel ředitel Kabinetu ministra obrany Jan Rouček. Hosty v Kasárnách 6. října přivítali Martina Stropnického zástupce velitele pozemních sil brigádní generál Ladislav Jung a velitel libereckých chemiků plukovník gšt. Radek Černý.  Setkání se zúčastnili také náměstek hejtmana LK Josef Jadrný a primátor Liberce Tibor Batthyány.

Během návštěvy se ministr seznámil nejen s určením, strukturou a hlavními úkoly pluku, ale také s nasazením chemiků v zahraničních operacích a jejich rolí v rámci Integrovaného záchranného systému ČR.

V dynamické ukázce chemici předvedli téměř vše, co k jejich práci patří – zásah při úniku nebezpečné látky, vyproštění zasažených osob, jejich následná dekontaminace a zdravotnické ošetření.

Liberečtí připravili i statickou ukázku materiálu a techniky, včetně té nejnovější, lehkého obrněného vozidla pro radiační, chemický a biologický průzkum S-LOV CBRN. To je vybavené průzkumným dálkově ovládaným robotem. Představený byl i malý dekontaminační automobil MDA.

V besedě, která předcházela ukázkám, odpovídal ministr obrany na některé dotazy příslušníků útvaru, který se může pochlubit mnoha mezinárodními úspěchy. Ostatně, jak uvedl ministr Martin Stropnický, liberečtí chemici mají nejen doma, ale i v zahraničí velmi dobré renomé. O tom svědčí i skutečnost, že se dnes bez nich neobejde téměř žádná zahraniční mise, do které vyjíždějí čeští vojáci.

„Všude, kde jsem byl a jednal v zahraničí, slyšel jsem na vás jen samou chválu. Jste takovým naším rodinným stříbrem,“ uvedl na adresu libereckých vojáků ministr Martin Stropnický. Zároveň řekl, že se pokusí řešit některé nedostatky, které byly v minulých letech zaviněny nedostatečnými finančními zdroji a jež chemiky trápí.

Náměstek hejtmana LK Josef Jadrný dohodl s Martinem Stropnickým a ředitele Kabinetu ministra obrany Jan Rouček setkání hejtmana s vedením ministerstva na téma využití bývalého vojenského prostoru Ralsko.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky