Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nová galerie Lázně v Liberci zahájí výstavou o plavání a vztahu člověka k vodnímu živlu

18. 02. 2014

 

Největší kulturní událost Libereckého kraje v roce 2014 – otevření Oblastní galerie Liberec v Lázních na Masarykově třídě v Liberci, je za dveřmi. Po dvouleté rekonstrukci se v pátek 28. února v 10 hodin otevřou pro veřejnost, expozice nejmodernějšího muzea v České republice

Slavnostní vernisáž galerie a první výstavy se pro pozvané hosty, mezi nimiž budou i takové osobnosti jako Bořek Šípek,- architekt, designér, dříve děkan fakulty architektury TUL, Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea v Praze, Miroslav Masák, architekt, spolu s Karlem Hubáčkem vůdčí osobnost Sialu, uskuteční 26. února v 18 hodin.

„Vzácným hostem bude také princezna Milicent zu Solms-Lich, lékařka, která je spřízněná s rodinou Liebiegů,“ doplnila Hana Maierová, náměstkyně hejtmana LK pro kulturu a cestovní ruch.

Hned na úvod je připravena tematická výstava českého i zahraničního současného umění představující téma plavání a vztah člověka k vodnímu živlu.

„Výstava „Plavci“ otevře společně se stálými expozicemi novou budovu galerie přestavěnou z bývalých městských lázní Františka Josefa I. z roku l902 a propojí tak dvě zdánlivě neslučitelné historické etapy známé liberecké stavby. Představí se zde současná tvorba výtvarníků, kteří se touto tematikou ve svém díle zabývají či zabývali,“ prozradil ředitel Oblastní galerie Jan Randáček s tím, že k vidění budou obrazy, plastiky, video od Barbory Lungové, Jiřího Sopka, Michaely Rázusové Nociarové, Ivany Lomové, Kurta Gebauera, a mnoha dalších.

 „Doprovodný program pro školáky nazvaný Plaveme v obrazech budeme nabízet od 1. března,“ doplnil.

Kromě nové expozice umění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku s názvem Na vlnách umění galerie připravila zcela novou expozici věnovanou sběrateli a mecenáši Heinrichu Liebiegovi, znovu ukáže díla holandských mistrů 16. – 18. století ze svých sbírek, ale připomene rovněž historii lázní a galerie. Galerie ale připravila rovněž výstavy staré grafiky z doby císaře Rudolfa II., výstavu o současné architektuře Tyrolska nebo speciálně koncipovanou výstavu Jana Mladovského.

„Moderní vnitřní vybavení stálo 21,7 milionů korun, podařilo se ušetřit proti původnímu rozpočtu přes deset miliónů korun,“ připomněla náměstkyně hejtmana s tím, že projekt a financování rekonstrukce  z fondů EU zajistilo město Liberec, kraj hradil povinný spolupodíl 15%, tedy cca 56 miliónů Kč,  a uhradil již zmíněné náklady spojené s vnitřném vybavením. Liberec zůstává vlastníkem budovy.

Na první tři dny ohlásila galerie snížené vstupné – dospělí zaplatí jenom 40 korun, všichni ostatní budou mít vstup zdarma. Otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

Oblastní galerie s přesunem do Lázní také upravila svou otvírací dobu a vstupné. Návštěvníci sice zaplatí 80 korun, ale každý čtvrtek je bude čekat volný vstup do všech expozic a na všechny výstavy. Čtvrtek bude také dnem, na který budou směřovány všechny vernisáže, komentované prohlídky nebo přednášky. Soboty pak budou patřit výtvarným dílnám pro děti nebo kurzům pro dospělé. Galerie bude pro návštěvníky otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin a každý čtvrtek do 19 hodin.

 

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588