Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ocenění pětice policistů za záchranu lidského života

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 04. 2014 18:00

Sdílet článek

KRAJ - Ve středu 16. dubna 2014 se stala vážná dopravní nehoda na silnici R10 ve směru z Liberce na Prahu. Poblíž Mladé Boleslavi havarovalo osobní vozidlo VW Passat a díky rychlému a bezprostřednímu zásahu policistů z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje skončil zraněný řidič po pár minutách v péči lékařů.

Dnešního dne se uskutečnilo na Krajském úřadě Libereckého kraje za přítomnosti novinářů ocenění pětice policistů z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, kteří významnou měrou přispěli k záchraně lidského života při dopravní nehodě. Ocenění převzali policisté z rukou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Vladislava Husáka.

Youtube video

Ocenění policisté, kteří jsou zařazeni do Krajské pořádkové jednotky Libereckého kraje, družstvo Česká Lípa zajišťovali ve středu 16. dubna 2014 v souvislosti s fotbalovým utkáním mezi FC Baumit a AC Praha veřejný pořádek u rychlostní komunikace R10 v lokalitě u restaurace Letadlo a monitorovali tak pohyb fanoušků Sparty Praha po rychlostní komunikaci. V odpoledních hodinách je informovala na parkovišti mladá žena o vážné dopravní nehodě, která se stala ve druhém jízdním pruhu rychlostní silnice ve směru na Prahu. Žena uvedla, že ve velké rychlosti sjelo z jízdního pruhu osobní vozidlo mimo vozovku. Policisté neváhali ani minutu a ihned zareagovali na vzniklou situaci. Za hustého provozu překonali svodidla a všechny čtyři pruhy silnice a vydali se k havarovanému vozidlu. Pod svahem uviděli na střeše červené osobní vozidlo, ze kterého právě vylézal muž s poraněním hlavy. Muž byl v silném šoku a nereagoval na volání policistů. Policisté ihned muži poskytli první pomoc, a protože z vozidla začaly vytékat pohonné hmoty, hrozilo zahoření vozidla, odvedli ho do bezpečné vzdálenosti. Vzhledem k tomu, že místo dopravní nehody nebylo z dálnice dobře viditelné, zajistili policisté navigaci záchranných složek. Prohledávali okolí, zda se ve vozidle či jeho okolí nenacházeli další spolucestující. Policistům se podařilo zraněného muže uklidnit a prvotně mu ošetřit krvácející rány z hlavy a rukou. Poté od muže získali důležité informace o tom, co se stalo a co ho bolí. Policisté zjistili, že cestoval sám ve firemním vozidle a na otázku, jak k havárii došlo, nedokázal v danou chvíli odpovědět. Informace o tom, že cestoval sám, potvrdilo i pátrání policistů v okolí.

Velitel družstva vyrozuměl o celé situaci na místě operačního důstojníka a vyžádal si na místo příjezd rychlé záchranné služby. Do příjezdu rychlé záchranné služby udržovali policisté muže při vědomí, uklidňovali jej a zajistili mu teplo tak, aby nedošlo k upadnutí do dalšího šokového stavu. Rychlá záchranná služba se na místo dostavila ve velmi krátkém čase. Následně se na místo dostavili také hasiči, kteří zajistili vozidlo proti požáru a celou nehodu si převzali policisté ze skupiny dopravních nehod.

Díky rychlému a bezprostřednímu zásahu policistů, kteří se na události podíleli, skončil muž během několika minut v péči lékařů, což mu s největší pravděpodobností zachránilo to nejcennější, a tím je lidský život. Za profesionálně odvedenou práci patří policistům velké poděkování. Policisté obdrželi z rukou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty dárkové předměty a z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje okamžité ocenění v podobě peněžitého daru a v budoucnu by tento čin mohl být nominován i na čin roku.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky