Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prezident republiky s manželkou zahájili návštěvu kraje v Liberci

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 06. 2014 18:41

Sdílet článek

Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou dnes zahájili v sídle Krajského úřadu LK v Liberci třídenní návštěvu. Přivítali je hejtman LK Martin Půta a jeho manželka Silwia.

Dopoledne diskutovali v sídle kraje s krajskými zastupiteli, zástupci krajských organizací a starosty. Vedle prezidentových názorů na Tibet či úpravu Ústavy ČR se účastníci například od Miloše Zemana dozvěděli, že komunální volby se uskuteční v termínu 10. a 11. října a zároveň se uskuteční první kolo senátních voleb.

Na závěr setkání předal hejtman panu prezidentovi dar – Ještědský nůž ukovaný částečně z lana lanové dráhy na Ještěd. Jeho choť převzala z jeho rukou granátový šperk z Turnova a paličkovanou krajku od Mistryně tradiční rukodělné výroby LK Jany Kaplanové. Prezident na oplátku obdaroval hejtmana koženou psací soupravou a jeho manželku kabelkou. Na závěr zavěsil na krajský prapor prezidentskou šerpu.

Poté Miloš Zeman odjel na besedu se studenty středních škol na Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Liberci, a paní Ivana si prohlédla firmu Preciosa Ornela, a.s. v Desné, kde ji společně se Silwií Půta prováděli Lucie Karlová a majitel společnosti Ludvík Karl.

Po pracovním obědě v hlavním sále Oblastní galerie Lázně v Liberci s členy Rady LK se prezident setkal primátorkou Liberce Martinou Rosenbergovou, navštívil Stavbu smíření – židovskou modlitebnu u Krajské vědecké knihovny, a pobesedovala s osobnostmi Libereckého kraje v kavárně Pošta.

Byli mezi nimi například Václav Janda – bývalý kavárník v kavárně Pošta, Pavel Benc, předseda Českého klubu olympioniků – region Severní Čechy, farář Aleš Jaluška, nositel Pocty hejtmana 2013, Luděk Vele, operní pěvec Národního divadla v Praze, Oldřich Jirsák, vynálezce nanovláken, Otakar Binar a Miroslav Masák, architekti -  spolutvůrci Ještědu, Marta Kottová, židovka, která jediná z rodiny přežila Osvětim a řada dalších.

První den návštěvy zakončil prezidentský manželský pár a manželé Půtovi slavnostní večeří s podnikateli Libereckého kraje v Clarion Grand hotelu Zlatý lev v Liberci.

Zítra 10. června navštíví prezident postupně Veterinární základnu Armády ČR v Chotyni (Grabštejn), Hrádek nad Nisou (setkání s občany na Horním náměstí od 12. 10 hod.), Nový Bor, kde navštíví firmu Crystalex a poté se setká od 17 hodin s občany města na nám. Míru.

Druhý den zakončí prezident v České Lípě, kde vystoupí na nám. T. G. Masaryka v 17:55 hod., a poté na pozvání hejtmana povečeří se senátory a poslanci Parlamentu ČR v Hotelu Port na Máchově jezeře v Doksech.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky