Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přímé vlakové spojení z Liberce do Szklarské Poręby bude ještě letos

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 22. 07. 2015 16:05

Sdílet článek

Ještě v letošním roce začnou jezdit přímé vlakové spoje z Liberce do polské Szklarské Poręby a zpět. Cestujícím tak odpadne přestupování, které musí cestou mezi městy absolvovat. Vyplynulo to z jednání zástupců objednatelů dopravy, tedy Libereckého kraje a Vojvodství Dolnoslezskéhose zástupci dopravců a správců infrastruktury, které se uskutečnilo v úterý 21. července v polské Vratislavi. Cestující budou moci poprvé vyjet přímým spojem do Polska v prosinci 2015.

Cílem pracovního setkání bylo prověření stavu připravenosti zahájení provozu přímých vlaků z Liberce do Szklarské Poręby, které začnou jezdit od 13. prosince 2015. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta, maršálek Vojvodství Dolnoslezského Cezary Przybylski a místopředseda představenstva Českých drah, a.s. Ludvík Urban, prodiskutovali stav všech oblastí, které je potřeba připravit pro to, aby od prosince bylo možno zahájit provoz přímých vlaků z Liberce do Szklarské Poręby. Na závěr jednání konstatovali, že nic nebrání podpisu závěrečných smluvních ujednání s předpokladem zahájení provozu od data platnosti nových jízdních řádů. 

Trať je významná zejména z hlediska turistického ruchu. „V letní sezóně je atraktivní pro cyklisty, v zimě pro lyžaře. Navíc ve Szklarské Porębě na tyto spoje budou navazovat vlaky od Vratislavi, jezdící v obdobném taktu. Spojení Vratislav–Liberec by tak mělo být výrazně jednodušší než dnes, jen s jedním přestupem,“ uvedl již dříve hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V současné době jezdí cestující z Liberce do Kořenova, kde musí vystoupit a přesednou do jiné vlakové soupravy provozované polským dopravcem, která je dopraví zbývajících 14 kilometrů do Szklarské Poręby. Přípravy přímého spojení trvaly téměř pět let a mimo jiné jim předcházely opravy tratí či rekonstrukce nádraží Szklarska Poręba – Gorné.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky