Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Prvňáci dostali od Libereckého kraje kufříky s bezpečnostními prvky

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 01. 09. 2015 15:21
  • Magazín

Sdílet článek

Bezpečnost na prvním místě. Heslo platí především u dětí a dvojnásobně u prvňáků, kteří dnes šli poprvé do školy. Všem školákům, kteří 1. září usedli poprvé do lavic, rozdal Liberecký kraj, v rámci projektu Bezpečně do školy i do přírody, kufříky plné bezpečnostních prvků.

„Když jsem šel do první třídy já, byla situace úplně jiná. Chodil jsem bez rodičů, se spolužačkou ze sousedství, cestu dlouhou asi 2 kilometry. Kolikrát jsme nepotkali ani jediné auto. Dneska je ale doba zcela odlišná, a tak je potřeba bezpečnost dětí mnohem více posílit,“ vzpomíná na svá školní léta hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V kufřících prvňáci našli pomůcky, které je ochrání cestou do školy, ale i na výletech a všude tam, kde by měli být dobře vidět. Poslouží jim k tomu například reflexní vesta nebo pásek na ruku, malí cyklisté budou zase na silnicích lépe vidět díky červenému zadnímu světlu. Kromě toho našly děti uvnitř kufříků spoustu praktických rad o tom, jak se chovat v silničním provozu nebo na co si dávat pozor při cestování vlakem a autobusem. Děti potěší také drobnosti pro radost, omalovánky, malé hračky, volné vstupy nebo slevy na hrady, do zábavních praků nebo na sportovní akce, stejně jako něco dobrého na zub. A protože se stanou školáky, samozřejmě uvnitř nechybí rozvrh hodin, v blížícím se podzimu jistě někdy využijí i praktickou pláštěnku.  To všechno pro ně přichystal Liberecký kraj spolu s dalšími 21 partnery.

„Podobný projekt funguje už v jiných částech republiky a při diskuzích s kolegy hejtmany jsme si řekli, že by bylo dobré kufříky rozdávat i v dalších krajích. Bezpečnostní prvky jsou většinou rozdávány především dětem do školek a už tolik ne do základních škol. Přitom žáci, kteří mnohdy sami chodí do školy, se ocitají často v nebezpečnějších situacích. Proto chceme i my, právě třeba tímto kufříkem s bezpečnostními prvky, přispět ke zvýšení jejich ochrany,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.    

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky