Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Regionální výrobci žádají kraj o téměř čtyřmiliónovou dotaci

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 02. 2015 12:50
  • Rozvoj

Sdílet článek

V polovině ledna byla ukončena výzva k předkládání žádostí do dotačního programu Libereckého kraje na podporu regionálních výrobků, výrobců a tradičních řemesel.

Celkem 58 regionálních výrobců či řemeslníků zažádalo o částku v souhrnu ve výši téměř 3 800 000 Kč.  V rozpočtu kraje je však pro tento program určena pouze částka 1 420 000 Kč, což je o přibližně  2 380 000  Kč méně než by výrobci a řemeslníci potřebovali.

Letošní novinkou dotačního programu je například možnost  pořízení strojů, nástrojů a vybavení nebo jejich oprava, což vyplynulo ze zkušeností z předchozí výzvy. Věříme, že tímto podprogramem alespoň částečně usnadníme drobným živnostníkům jejich práci v našem regionu, “ uvedla Ivana Hujerová, radní Libereckého kraje pro resort regionálního rozvoje, evropské projekty a rozvoj venkova, která  má péči o regionální výrobce za svůj resort na starosti.

Regionální výrobci mohli žádat i o dotaci na různé formy  prezentace svých výrobků, na pronájem ploch při  výstavách, pořízení etiket, na aktualizaci či zřízení e-shopu či na nezbytné  zkoušky atd.

 

Co se bude dít se žádostmi dále?

„V březnu zasedne hodnotitelská komise složená z členů Výboru hospodářského a regionálních rozvoje, který provede návrh na přidělení finanční podpory. Konečné slovo má zastupitelstvo kraje, které bude o výši dotací jednotlivým příjemcům rozhodovat  na konci dubna,“ popsala postup vyhodnocování žádostí radní s tím, že jednotliví žadatelé budou informování o finálním rozdělení podpory v průběhu května.

Připomněla také, že žádosti  o dotaci mohli předkládat držitelé značky místní produkce z Libereckého kraje (Regionální produkt Český ráj, Regionální produkt Jizerské hory, Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj, Originální produkt Krkonoše) a držitelé ocenění Výrobek roku Libereckého kraje, Regionální potravina Libereckého kraje a Nositel tradice lidových řemesel.

 

Liberecký kraj také již po druhé oslovil regionální výrobce a řemeslníky s výzvou o předložení svých výrobků, které by se mohly stát „oficiálním reklamním předmětem Libereckého kraje“.  Termín přihlášek je do 25. února.

 „Smyslem této iniciativy je rovněž podpořit práci živnostníků žijících a pracujících v našem regionu,“ zdůraznila radní.

Všechny přihlášené výrobky projdou počátkem března zhodnocením početnou porotou z řad zástupců Libereckého kraje. Výrobky s největším ohlasem, budou zařazeny do Katalogu regionálních reklamních výrobků pro rok 2015 a počátek roku 2016.

Kontaktní osobou je Tereza Šímová, kancelář č. 422, 4. patro budovy Krajského úřadu LK, e-mail: tereza.simova@kraj-lbc.cz, tel: 485 226 552, mob. 778 533 961.

Zájemci, kteří chtějí aktivitu Libereckého kraje podpořit a následovat, si pak mohou vybrané předměty objednávat přímo u výrobců – kontakty jsou uvedeny v katalogu.

Odkaz na Katalog regionálních reklamních předmětů pro rok 2014 zde: 
http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz/public/files/Katalog_regionalnich_vyrobku.pdf

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky