Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rekonstrukce a dostavba lůžkového hospice se v Liberci rozbíhá naplno

05. 08. 2014

V areálu bývalého kojeneckého ústavu v ulici U Sirotčince v Liberci se dnes dopoledne uskutečnila tisková konference u příležitosti zahájení rekonstrukce a dostavby lůžkového hospice.

Zúčastnili se jí hejtman Libereckého kraje Martin Půta, člen rady kraje pověřený řízením resortu sociálních věcí Petr Tulpa, primátorka statutárního města Liberec Martina Rosenbergová, ředitelka Hospicové péče sv. Zdislavy Taťána Janoušková a jednatel společnosti CL-EVANS s.r.o. Josef Láf.

Zhotovitelská firma, CL-EVANS s.r.o., se kterou za Liberecký kraj podepsal hejtman Martin Půta smlouvu 18. července 2014, přestavbu budovy provede za 93.897.821 Kč včetně DPH. Původní odhad projektantů byl 140 mil. Kč. Staveniště bylo firmě předáno v pondělí 21. července 2014. V současné době probíhají vyklízecí práce a bourání uvnitř hlavní budovy.

„Výstavbu lůžkového hospice připravoval Liberecký kraj od roku 2009. Jedním z bodů našeho programu pro krajské volby bylo dokončení jeho projektové přípravy včetně zajištění financování. To jsme splnili již v loňském roce. Stavba bude financována z Integrovaného plánu rozvoje města Liberec. V soutěži na dodavatele se navíc podařilo výrazně snížit cenu. Poprvé jsme se rozhodli, že si na tuto stavbu najmeme ještě dodatečný pravidelný dozor tak, aby i za sníženou cenu byla zajištěna velmi dobrá kvalita díla a stavba provedena plně v souladu s projektovou dokumentací,“ uvedl hejtman Martin Půta s tím, že věří, že se příští rok v červnu lůžkový hospic pro Liberecký kraj slavnostně otevře.

Budovu sirotčince postavenou na přelomu 19. a 20. století a přilehlé pozemky v hodnotě 23 mil. Kč věnovalo kraji statuární město Liberec. „Když lidé přicházejí na svět, jsou obklopeni láskou a péčí. Stejnou péčí a láskou by měli být obklopeni, když odcházejí. Přitom narození a smrt jsou si podobné, oba jsou to kroky do neznáma. Při každé příležitosti jsme slýchali, jak lidem lůžkový hospic chybí. Těší mne, že se ve spolupráci s Libereckým krajem podařilo dotáhnout myšlenku lůžkového hospice do konce, a že se již začíná stavět,“ řekla primátorka Liberce Martina Rosenbergová. „Město se snažilo realizaci co nejvíc pomoci. Nebýt třetí výzvy Integrovaného plánu rozvoje města hospic by ale nejspíš vůbec nebyl,“ připomněla ještě primátorka.

Také člen rady kraje pověřený řízením resortu sociálních věcí Petr Tulpa začínající práce okomentoval. „Mám radost, že se rekonstrukce a dostavba lůžkového hospice rozběhla a doufám, že se v jejím průběhu neobjeví žádné problémy. Určitě je pozitivní, že už nebudeme jedním ze dvou krajů, který toto potřebné zařízení ještě nemá,“ sdělil radní Petr Tulpa.

Po dokončení rekonstrukce objektu a dostavbě dvou křídel, bude mít hospic kapacitu 28 lůžek pro nevyléčitelně nemocné. Lůžka budou rozmístěna ve dvou podlažích, v přízemí bude kuchyň, šatna a prádelna. „Budova bývalého kojeneckého ústavu se nám pro lůžkový hospic líbila od začátku, a to nejen svou historií, ale i dostupností. Navíc v areálu je krásná kaple, kterou chceme zachovat. V současné době se již připravujeme na provoz v roce 2015, školíme a posíláme na stáže zdravotní sestry, lékaře i další zaměstnance,“ doplnila ředitelka Hospicové péče sv. Zdislavy Taťána Janoušková.

Projekt Lůžkový hospic v Libereckém kraji vedený v Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod pod registračním číslem CZ.1.13/2.1.00/27.01332, bude spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624