Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Science bomba v Liberci - supermoderní centrum iQLANDIA ožívá, robot Thespian se už učí mluvit

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 03. 2014 16:38
  • Školství

Sdílet článek

Supermoderní science centrum iQLANDIA s 3D planetáriem, jedinečně pojatými expozicemi a stovkami interaktivních exponátů otevírá poslední březnový víkend na severu Čech, v Liberci,“ přesně 29. března. Potkáte tu mluvícího humanoidního robota Thespiana, jediného v ČR, absolvujete pravý kosmonautický výcvik nebo se vydáte do nitra planety. V iQLANDII zkrátka najdete odpovědi na všechny otázky, které jste si kdy položili. Dnes se s možnostmi seznámili novináři, slavnostní otevření se koná 28. března za účasti pozvaných osobností, včetně členů Rady Libereckého kraje.

 

V deseti interaktivních expozicích si můžete na vlastní kůži vyzkoušet na čtyři stovky exponátů. „Návštěvníci absolvují kosmonautický výcvik, prožijí ohnivou bouři i tanec blesků nebo zjistí, jak fungují věci, které každý den používají,“ říká ředitel iQLANDIE Pavel Coufal. V každé místnosti bude k dispozici lektor, který jednotlivé exponáty na požádání osobně představí.

 

První humanoidní robot v ČR i 3D planetárium

Velkým lákadlem bude humanoidní robot, jediný v Česku. „Dobrý den, jmenuji se Thespian,“ uvítá návštěvníky iQLANDIE 175 centimetrů vysoká ikona centra. Kromě toho, že Thespian umí mluvit, dokáže i gestikulovat a používat mimiku.

 

iQLANDIA láká také na nejmodernější české 3D planetárium, vybudované v kupoli na samém vrcholu centra. Stačí se uvelebit v jedné z padesáti pohodlných sedaček, nasadit si 3D brýle a vydat se na fascinující let vesmírem. „Díky technologii trojdimenzionálního promítání na kulovou plochu se řadí mezi světovou špičku,“ dodává Coufal.

 

Centrum nabízí pro návštěvníky i další služby – komu vyhládne, může zajít do restaurace, k dispozici je i iQShop, který nabídne upomínkové předměty i vybavení na domácí experimentování. Hned před vchodem je prostorné parkoviště pro auta a autobusy. Objekt je bezbariérový.

 

iQLANDIA vyrostla během patnácti měsíců nedaleko centra Liberce a vyšla na 380 milionů korun. Slavnostní otevření je nachystáno na 28. března, ten den se totiž narodil velký český myslitel Jan Amos Komenský. Pro veřejnost se centrum otevře o den později.

„Věřím, že iQlandia přivede do Liberce a Libereckého kraje nové turisty a rekreanty a že společně s novou Oblastní galerií Lázně nabídneme hostům kvalitní balíček zážitků,“ uvedla za Nadaci Škola hrou Lidie Vajnerová s tím, že tento „poznávací“, zatím dvojbalíček, by se mohl samozřejmě ještě rozšiřovat.

„Záleží na zájmu podnikatelů v oblasti kultury a cestovního ruchu v našem regionu,“ dodala.   

 

Harmonogram – březen/duben:

 

Otevřeno:

Út, St, Čt, Pá, Ne: 9.00–17.00
So: 9.00–19.00

Rozšířená otevírací doba:
Květen a červen: otevřeno i v Po 9.00–17.00
Svátky a letní prázdniny (červenec, srpen): otevřeno denně 9.00–19.00

 

Program:

Zábavná science show plná barev, ohňů a výbuchů – Experimenty, které vám doma neprojdou – denně od 11 hodin a každou sobotu a neděli od 16 hodin.
Malá science show s Van de Graaffovým generátorem, balónky a dalšími experimenty – úterý až pátek od 15 hodin a každou sobotu a neděli od 13 hodin.
Hurá do laboratoře aneb Pokustónovy záhadné experimenty – Kouzelná zkumavka – každou sobotu a neděli od 14 hodin. Workshop je spolufinancován Libereckým krajem.
Happy Velikonoce10. 4. až 16. 4. od 11.00 – Speciální Velikonoční science show s vajíčky. Show je určená pouze pro školní skupiny a je zdarma v rámci vstupného 70,- Kč na žáka
Velikonoční science show plná experimentů s vajíčky – 17. 4. až 21. 4. od 16 hodin

Vstupné:

Základní:

230 Kč/osoba/den

120 Kč/dítě do 15 let/den

 

3D Planetárium:

90 Kč/osoba/projekce

60 Kč/dítě do 15 let/projekce

 

Zvýhodněné pro organizace trvale pracujícími s dětmi

70 Kč/žák na celý den do všech expozic SC iQL, v červnu 90 Kč/žák

50 Kč/ žák/projekce v 3D Planetáriu
 

Skupiny nad 15 osob mají slevu 10 %.

 

iQLANDIA – expozice, lektorské programy, praktické informace

EXPOZICE

3D planetárium

aneb Vesmír na dosah

Liberecké planetárium patří k naprosté světové špičce! Je vybaveno ultramoderními 3D technologiemi, kterým uvěříte úplně všechno – třeba i to, že už jste navždy ztraceni v černé díře. Stačí se pohodlně usadit s 3D brýlemi na očích a vaše putování vesmírem může začít. Projekční software disponuje rozsáhlou databází tisícovek astronomických objektů a přenese vás, v podstatě kamkoliv si vzpomenete: mezi hvězdy, souhvězdí, planety, asteroidy, planetární mlhoviny, komety, Messierovy objekty, satelity…

Kromě unikátních 3D projekcí o zrodu vesmíru a jeho tajemstvích vás tu čekají i filmy o evoluci, postupně bude zařazen program o rozpadu kontinentů či dinosaurech, ale také živé autorské pořady či sezónní komentované projekce hvězdné oblohy.

Člověk

aneb Cesta do hlubin lidského těla

V nejrozsáhlejší expozici nahlédnete do útrob lidského těla, otestujete vaše smysly, zjistíte, jak vše jednotlivě i dohromady funguje, a dokonce si sami můžete člověka složit – jako stavebnici. A právě tady také narazíte na jednu z našich největších atrakcí – humanoidního robota Thespiana, prvního v ČR!

 

Sexmisie

aneb Vše o dospívání, milování, plození, rození i deviacích

Sexmisie vám velmi názorně, zábavně, a přitom citlivě odpoví na všechny otázky kolem sexuálního života. Expozice, přístupná od 12 let, byla připravena ve spolupráci se sexuology a dětským psychologem a jedná se o největší svého druhu v celé Evropě! Z „matčina lůna“ se vydáte do sekcí JÁ, MY, ONI a TABU, plné moderních interaktivních exponátů, neuvěřitelných projekcí a zajímavých grafik.

 

Zvuková věž

aneb Mějte uši nastražené!

Zvuky libozvučné, ale i takové, co vás tahají za uši – tady uslyšíte všechny. Rozsahem nejmenší, zato umělecky nejvíce zaměřená expozice vám nabídne spoustu hudebních exponátů, díky nimž pochopíte základní principy tvorby zvuků. Zvuková věž slouží i jako rozhledna, ze které je nádherný výhled na město a Ještěd.

 

Živly

aneb Oheň, voda, země, vzduch

Čtyři přírodní živly, s nimiž si není radno zahrávat. U nás se jich ale bát nemusíte – všechny jdou jednoduchým tlačítkem vypnout. Na vlastní kůži tu zažijete tanec blesků, vichřici, zemětřesení i ohnivé tornádo. A také zjistíte, jak fungují solární, větrné a vodní elektrárny.

 

 

Vodní svět

aneb Vodní hrátky bez pláštěnky

Zaručeně vás ohromí první interaktivní vodní stěna Flash Wall v ČR! Barvy, světlo, hudba, voda tryskající až do výšky 3,5 metru a padající z výšky ještě o metr vyšší. Na vodní stěnu dokonce můžete promítnout vlastní vzkaz či obrázek. Hrát si s vodou budete u speciálních bazénků, plných trysek, mlýnků i malých přehrad. Pochopíte tu princip zdymadla a zjistíte, jaké nebezpečí na vás číhá pod jezem.

 

Věda v domě

aneb Jak fungují věci, které denně používáme

Pojďte s námi nahlédnout pod povrch věcí, zjistit, na jakém principu funguje lednička, mikrovlnka, záchod, televize, žehlička, myčka, nebo třeba auto. Prozkoumejte u nás útroby domu, to, co mu bublá a jiskří ve zdech, i kam všechny ty roury a trubky z kuchyní, koupelen a záchodů vedou.

 

GeoLab

aneb Hurá do podzemí!

Pod sklepními klenbami vás čeká rozsáhlá přehlídka hornin a minerálů. Zahrajete si na jeskyňáře, prozkoumáte krápníky či jeskyni zvanou plazivka a také si vyzkoušíte práci se seismografem. A možná přijdete na kloub kvílivým zvukům, které vycházejí z nitra země.

Geo

aneb Kosmonautem snadno a rychle

Simulátor Velkého třesku vám umožní prožít celý vývoj vesmíru v jedné minutě, na hvězdném skateboardu se proletíte sluneční soustavou a na Měsíci si vyzkoušíte, jak tu funguje ona záludná přitažlivost. Kdo má pro strach uděláno, troufne si na Hvězdný kolotoč a otestuje, jaké pocity zažívá kosmonaut v raketoplánu.

TUL

aneb NANO všude, kam se podíváš

Nanotechnologie hýbou světem – od medicíny, přes textilní průmysl až po elektroniku. Jak vzniká nanovlákno? Jak vypadá superinteligentní bunda? Čím jsou výjimečné fluorescenční a teplocitlivé materiály? To vše poznáte a pochopíte na důmyslných interaktivních exponátech, které pro vás připravila Technická univerzita v Liberci.

 

Lektorské programy

 

Science show

Denně speciální science show plné experimentů, výbuchů, ohňů a barev! Výroba zubní pasty pro slony, poprava gumového medvídka, exploze vodíku. Jaké to je sáhnout si na 500 tisíc voltů nebo si nechat polít ruku kapalným dusíkem o teplotě - 196 °C? Přijďte a zažijete na vlastní kůži! Zábavná science show se koná denně od 11 hodin a po oba dva víkendové dny od 16 hodin a Malou science show s Van de Graaffovým generátorem potom můžete zhlédnout od úterý do pátku od 15 hodin a každou sobotu a neděli od 13 hodin.

 

 

 

Hurá do laboratoře!

Svět pod mikroskopem, výroba parfémů, tajemství neviditelného inkoustu, zázrak kyanotypie a mnoho dalších tematických workshopů, při nichž se sami stanete šílenými vědci a vynálezci. Tematický workshop se uskuteční každou sobotu a neděli od 14 hodin.

 

Praktické informace

 

Otevřeno:

Út, St, Čt, Pá, Ne: 9.00–17.00
So: 9.00–19.00

Rozšířená otevírací doba:
Květen a červen: otevřeno i v Po 9.00–17.00
Svátky a letní prázdniny (červenec, srpen): otevřeno denně 9.00–19.00

Vstupné:

Základní:

230 Kč/osoba/den

120 Kč/dítě do 15 let/den

 

3D Planetárium:

90 Kč/osoba/projekce

60 Kč/dítě do 15 let/projekce

 

Zvýhodněné pro organizace trvale pracujícími s dětmi:

70 Kč/žák na celý den do všech expozic

90 Kč/žák na celý den do všech expozic, pouze v měsíci červnu

50 Kč/ žák/projekce v 3D Planetáriu

 

Skupiny nad 15 osob mají slevu 10 %.

 

Kontakt:

Tel.: +420 485 249 924
E-mail: info@iQlandia.cz
www.iqlandia.cz

Kontakt pro bližší informace:

Lenka Gecková, communication
GSM: +420 776 828 390
E-mail: geckova@parliamo.cz
www.parliamo.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky