Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Škola v Kateřinkách zazářila v New Yorku

Šírová Květa

podpora odborného vzdělávání, administrace portálu EDULK.cz

  • 19. 05. 2017 13:14

Sdílet článek

Modely oděvů, které vytvořily studentky kateřinské střední školy, obor Fashion Design, zářily na newyorském Manhattanu. Škola v Kateřinkách zde prezentovala také výrobky nábytkářů, čalouníků a designérů v rámci přehlídky designu v New Yorku NYC X DESIGN. Celá akce se konala za podpory Libereckého kraje.

 

Studentky oboru Fashion Design odcestovaly z Liberce minulý týden do New Yorku, kde měly naplánované dvě módní přehlídky, 10. května 2017 v Bohemian National Hall na Manhattanu a 12. května 2017 v Bohemian Hall and Garden v Astorii. Módní přehlídka Školy Kateřinky z Liberce byla uvedena v oficiálním tištěném průvodci NYC X DESIGN (významná přehlídka newyorského designu). O přehlídky byl velký zájem, jak ze strany newyorské veřejnosti, tak novinářů. Na akci se akreditovalo hned osm profesionálních fotografů. Obě přehlídky měly obrovský úspěch. Diváci i odborníci vysoce hodnotili nápaditost a originalitu modelů, která není na úkor vkusnosti a nositelnosti. Modely byly doplněny šperky navrženými a vyrobenými studenty Střední uměleckoprůmyslové školy z Turnova a Jablonce nad Nisou a dílnou U Kahanu Kláry Altové.   

 

Součástí obou přehlídek byla výstava moderního exteriérového sedacího nábytku originálního pojetí a restaurované kusy starožitného stylového čalouněného nábytku a jeho repliky.     

Všechno dokumentoval video spot, který byl zařazen mezi jednotlivými kolekcemi módní přehlídky. Součástí výstavy byla i ruční dřevořezba státního znaku ČR, která byla na závěr předána generálnímu konzulovi ČR v New Yorku, Martinu Dvořákovi.

 

„Módní přehlídka byla podle ohlasu diváků jednoznačně velmi úspěšná, ale v jejím stínu bohužel možná trochu zůstala výstava nábytkářů, čalouníků a designérů, což je podle mého názoru škoda“, říká generální konzul ČR v New Yorku Martin Dvořák.

„Prezentace kvalitního moderního a zcela originálního nábytku, stejně jako ukázky dokonale restaurovaných kusů starožitného čalouněného nábytku a jeho replik nádherně doplnila i ruční dřevořezba státního znaku ČR, kterou našemu Generálnímu konzulátu škola na závěr večera darovala. Je to krásná práce a nechal jsem si ji hned po výstavě nainstalovat do své kanceláře. Módní přehlídky, výstavy i další aktivity Školy Kateřinky z Liberce byly ukázkovou prezentací České republiky v New Yorku. Jsme hrdí na to, že byla tato akce pořadateli zařazena do programu a také do oficiálního tištěného katalogu květnové přehlídky designu v New Yorku NYC X DESIGN“, dodává generální konzul Martin Dvořák.

 

Kromě přehlídek studentky navštívily úspěšnou módní firmu TIBI, sídlící na Broadway. Tu vede Frank Smilovic se svou americkou manželkou. Frank Smilovic se narodil v Liberci a ve svých 17 letech emigroval s rodiči do USA. Smilovic a jeho manželka se zúčastnili módní přehlídky na Manhattanu. Hodnotili modely jako nápadité a originální a podle nich by dost modelů určitě uspělo i v mezinárodním srovnaní. To platí i o modelkách, na kterých bylo vidět, že mají dobrou průpravu nejen ze školy, ale i praktickou průpravu z přehlídkových mol. Do celé atmosféry dokonale zapadly i video dokumenty o České republice, Libereckém kraji, Liberci a také o podpoře hendikepovaných spoluobčanů „Plňme přání“.

„Celkově měla módní přehlídka vysokou úroveň i po stránce promyšlené koncepce, choreografie, také moderátor zvládl bravurně svou roli, i v angličtině a zaujal diváky svým vtipem a vystupováním. I doprovodná výstava řemeslných a designérských prací žáků školy byla až dokonalá. Byly tady prezentovány naprosto profesionální výrobky, které vám v USA nikdo neudělá. Česká republika má štěstí, že tam ještě existují školy, které takový nábytek dokáží vyrobit nebo restaurovat.  U nás by jim lidi doslova “utrhali” ruce. Važte si toho a nenechte taková řemesla vyhynout, jako se to stalo u nás. I tady pořád platí, ž řemeslo má zlaté dno! Nedivím se generálnímu konzulovi  ČR v NY, že se mu tak zalíbila dřevořezba státního znaku, kterou dostal darem od školy v Kateřinkách, a že si ji hned nechal instalovat do své kanceláře. Jsem rád, že jsem se mohl akce zúčastnit, určitě by takových akcí  zde v NY mohlo být víc,“ komentuje Frank Smilovic.  

 

Studentky se dále setkaly s krajany v Bohemian Citizens' Benevolent Society of Astoria. Zde je přivítala viceprezidentka paní Milada Kubikova-Stastny, česká bývala reprezentantka a olympionička v krasobruslení (sportovní dvojice) a diskutovala se studentkami o svobodě, Václavu Havlovi nebo krajanských spolcích v USA. Studentky měly také možnost prohlédnout si prezentaci absolventů New York School of Design, která sídlí v NY na 6. Avenue. Prezidentka školy Janet Tsong se studentkám maximálně věnovala, komentovala všechny modely, seznámila je se systémem studia i s uplatněním absolventů v předních módních firmách. Studentky pozvaly paní prezidentku na svou módní přehlídku. Janet Tsong byla přehlídkou nadšená a nabídla řediteli školy v Kateřinkách Václavu Tichému vzájemnou spolupráci obou škol.

 

„Předpokládali jsme, že naše studentky se svými modely v New Yorku nepropadnou, ale takový úspěch by nikoho z nás ani ve snu nenapadl, říká Tichý, ředitel školy. Podíl na našem mimořádném úspěchu měli však i studenti ze SUPŠ v Turnově a Jablonci n. N., jejichž šperky byly naše oděvy doplněny“, říká Václav Tichý, ředitel školy Kateřinky.    

 

Celá akce proběhla za podpory Libereckého kraje, Generálního konzulátu ČR v New Yorku, a Nadačního fondu MA-MA foundation. 

 

Více informací:

https://www.facebook.com/ConsulateGeneralOfTheCzechRepublicInNewYork/photos/pcb.1336218219794812/1336209636462337/?type=3&theater

 

https://www.facebook.com/www.mamafoundation.cz/photos/pcb.1209702095821936/1209692895822856/?type=3&theater

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1526182054089918.1073741858.524964074211726&type=1&l=3462fd64e2

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky