Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stavba Evropského domu finišuje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 04. 2017 14:41
  • Majetek a investice
  • Sociální

Sdílet článek

Rekonstrukce budovy „E“ na kancelářský objekt, pojmenovaný jako Evropský dům, bude dokončena v polovině května letošního roku. V průběhu stavby se objevily nutné práce navíc, které byly řešeny třemi dodatky. Původní cena 76,7 mil. Kč (bez DPH) za stavební práce se zvýší o 3,1 mil. Kč, což představuje 4,09 %. 

„K vyšší ceně za rekonstrukci budovy došlo zejména kvůli požadavkům budoucích nájemců, což jsme při zadání stavby nemohli předvídat. Jedná se třeba o úpravu dispozičního řešení zasedacích místností nebo doplnění jejich vybavení. Dochází také k úpravě vstupu do budovy nebo propojení informačních technologií. Další úpravy se týkají sestavy střešních a stropních panelů, nerovnosti fasád, ale také nového napojení na teplárnu nebo vyřešení odvodu splaškových vod z objektů, kdy se vůbec nedochovaly původní výkresy z dob stavby tohoto objektu,“ popisuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek s tím, že se ve velké míře jedná o nedostatky, které stavebně technický průzkum nemohl v původním stavu budovy předem odhalit.

Konkrétně Rada Libereckého kraje včera projednala a schválila část, třetí dodatek, navýšení celkové rekonstrukce budovy o částku 445.285 Kč.

Celkový nárůst ceny stavby je o 4,09 %, což je v porovnání s řadou staveb velice nízká hodnota a svědčí o tom, že rekonstrukce byla kvalitně připravena. Na stavbě se dělají pravidelně kontrolní dny za účasti zadavatele, dodavatele, technického dozoru i supervizora. „Pro srovnání, některé významné stavby zaznamenaly vyšší procento víceprací. Například u stavby hospice došlo k navýšení původní ceny o 6,2 %, rekonstrukce gymnázia v Jilemnici se zvedla o cca 20 %. Určitý nárůst ceny díla byl zaznamenán i na stavbách na zelené louce, kdy se u těchto novostaveb vždy předpokládá nižší objem víceprací než u rekonstrukcí,“ vysvětluje Vladimír Koudelka, vedoucí odboru investic a správy nemovitého majetku.

„Cena 96.647.437 Kč včetně DPH je již konečná a my očekáváme zdárný průběh dokončení rekonstrukce včetně kolaudace tak, aby se smluvní partneři mohli do objektu nastěhovat ve slíbených termínech, tedy v průběhu letošních letních měsíců,“ uzavírá náměstek Pieter.

Shrnutí:

Rekonstrukce budovy E na kancelářský objekt byla zahájena v dubnu loňského roku s délkou trvání 52 týdnů.

Původní cena dle soutěže jako cena smluvní byla ve výši 76.733.244 Kč bez DPH.

Vícepráce za celý průběh stavby jsou ve výši 5.266.382 Kč a méněpráce ve výši 2.125.711 Kč, z čehož vyplývá, že absolutní nárůst ceny díla je ve výši 3.140.671 Kč, což představuje 4,09 %

Finální termín dokončení stavby je 15. 5. 2017.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky