Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Jablonném zachraňovali psi z celé České republiky

29. 08. 2017

O uplynulém víkendu se v okolí Jablonného v Podještědí uskutečnil Závod záchranných psů určený pro všechny psovody organizované pod dobrovolnými hasiči ČR. Alespoň takto to do poslední chvíle tvrdili jeho organizátoři z řad psovodů z Hejnic.

„Všem zájemcům jsme jako každoročně rozeslali informaci, že se jedná o klasický závod, jehož hlavním úkolem je výběr našich reprezentantů na mistrovství psovodů záchranných psů IZS. Realita byla ale trošku jiná. Již několik týdnů dopředu se celá akce připravovala jako taktické cvičení společně s HZS LK a JSDHO v Jablonném v Podještědí. Pro psovody tak byla připravena stejná situace jako při praktickém nasazení. Což je v podstatě jediná možnost, jak je možné ověřit akceschopnost psovodů. S minimem informací, které se podobají tomu, s čím většinou odjíždějí na praktická nasazení, jsou vyzvednuti a pod majáky odvezeni na místo události, tedy na místo, kde žádný z účastníků nikdy nebyl,“ popisuje Pavel Morávek, zástupce velitele psovodů SH ČMS.

Celá akce byla rozdělena na dvě části a začínala stejně, jako kterýkoliv jiné praktické nasazení. Jednotce v Jablonném v Podještědí byl okolo desáté hodiny vyhlášen poplach z důvodu zřícení části právě rekonstruovaného zámku ve Velkém Valtinově. Po příjezdu na místo členové jednotky zjistili, že se jedná o zřícení střechy celého objektu zámku. Hasiči tak museli získat informace od hysterické osoby přítomné v areálu, zabezpečit celý objekt a provést prvotní ohledání, při kterém našli dvě těžce zraněné osoby. Těm museli poskytnout předlékařskou pomoc, osoby ze sutiny vyprostit a transportovat je na bezpečné místo před budovou.

Pak už přišli na řadu psovodi. Ti byli velitelem zásahu povoláni z důvodu podezření, že se v sutinách nalézají další osoby. Postupně tak byla každému z nich připravena stejná situace, jejíž řešení bylo následně hodnoceno rozhodčími z řad psovodů. První den byli psovodi posuzováni v sutinovém hledání, druhý den potom v hledání osob ztracených v ploše.

Celé akce, která byla organizována ve spolupráci s HZS LK a HZS Jablonné v Podještědí, se aktivně účastnili členové JSDHO Jablonné v Podještědí, psovodi JSDHO Hejnice, psovodi sborů dobrovolných hasičů Hejnice, Horní Bříza, Liteň, Rynholec a Petrov nad Desnou.

Výsledky:

Sutina:
1. místo – Martina Taterová – SDH Rynholec
2. místo – Marie Jirásková – SDH Hejnice
3. místo – Petra Řeháčková – SDH Hejnice

Plocha:

1. místo – Martina Taterová – SDH Rynholec
2. místo – Zuzana Hrubešová – SDH Liteň
3. místo – Stanislava Šmejcová – SDH Hejnice

 

Mgr. Pavel Morávek, SH ČMS
 

Markéta Žitná
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 357
Mobil: 739 541 624