Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Ve vítězné Mříčné představili hejtmanovi své plány s koupalištěm

15. 01. 2016

Vesnici roku 2015, Mříčnou u Jilemnice, navštívil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Přijel se seznámit s aktivitami v obci, která se stala vítězem soutěže a seznámit se s plány místních do budoucna. Zdejších 543 obyvatel má celou řadu možností kulturního i společenského vyžití a další připravují.

Kostel, koupaliště, knihovna nebo škola byly hlavními zastávkami hejtmana v Mříčné. Doprovázela jej starostka Jana Holcová, ovšem setkal se i s členy zastupitelstva nebo místního dámského spolku. Návštěva začala prohlídkou obce, při které pohovořila starostka o různých zajímavostech i běžných radostech i strastech obce. Seznámila hejtmana se zdejšími naučnými stezkami nebo mu ukázala dům, v němž žil legendární lyžník Václav Vrbata. „Údajně právě odtud vyšel Vrbata do lyžařského závodu, při kterém společně s Bohumilem Hančem tragicky zahynuli,“ popsala starostka Jana Holcová. Rozhovořila se i o připravovaných plánech Mříčenských.

Například o chystané opravě zdejšího lidového domu nebo vylepšení areálu koupaliště postaveného v roce 1962. To před několika lety koupila obec, opravila jej a lidé ho nyní nadšeně využívají nejen ke koupání. „Teď máme v plánu v jeho areálu postavit víceúčelové hřiště,“ uvedla starostka. Na jeho stavbu chtějí použít milionovou výhru ze soutěže Vesnice roku 2015, jejímž vyhlašovatelem je Liberecký kraj.

Zajímavá podívaná čekala na hejtmana dále ve zdejším kostele sv. Kateřiny Alexandrijské, kterým jej provedla a o historii pohovořila Blanka Severýnová. Další místní nadšenkyně, bývalá učitelka Anna Větrovcová, zase připravila seznámení s místní knihovnou, o níž se stará a připravuje v ní program pro všechny místní čtenáře. Hudebně laděné setkání čekalo na Martina Půtu ve zdejší malotřídní škole. Děti z několika tříd mu zazpívaly a dokonce si pro něj připravily i vlastnoručně vyrobené dárky. Návštěvu zakončil hejtman posezením s členy místního zastupitelstva a spolkových organizací.

„Je příjemné vidět, jak to v Mříčné žije, všichni drží pospolu a snaží se zapojit do společenského života a každý něčím přispět. Tak má vypadat vesnice roku,“ dodal hejtman Martin Půta.  

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215