Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Z Integrovaného regionálního operačního programu chce Liberecký kraj získat více než 1 miliardu Kč na silnice

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 17. 07. 2015 14:59
  • Doprava

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje na svém jednání dne 14. července rozhodla o zahájení výběrových řízení veřejných zakázek malého rozsahu na zhotovení projektových dokumentací pro provádění stavby na akce rekonstrukce silnice II/293 Jilemnice a humanizace průtahu III/2904 Oldřichov v Hájích. Obě akce jsou připravovány k realizaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) v rámci výzvy na vybrané úseky silnic II. a III. tříd, kde bude Liberecký kraj žádat o dotace. Již nyní připravuje projekty, tak aby byly včas a řádně přichystané. 

Liberecký kraj zahajuje výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace u následujících akcí. Zhotovení projektové dokumentace pro provedení stavby – rekonstrukce silnice II/293 Jilemnice. Jedná se o humanizaci od okružní křižovatky se silnicí II/293 směrem na Studenec po křižovatku se silnicí III/2936 (křižovatka ulic Čs. Legií a Branská). Na tomto úseku budou nově vybudovány chodníky, přechody pro chodce nebo místa pro přecházení, dojde k zúžení jízdních pruhů, zřízení odvodňovacích proužku a stávající křižovatky budou prověřeny z hlediska bezpečnosti provozu. U této akce město Jilemnice nechalo zadat dokumentaci pro stavební povolení, včetně inženýrské činnosti. Liberecký kraj nyní zadává dokumentaci pro provedení stavby, na základě které bude vybrán zhotovitel stavby. Jedná se o vzornou spolupráci města a kraje při přípravě akce. Realizace akce je plánována rok 2016.

Druhou akcí je zhotovení projektové dokumentace k humanizaci průtahu silnice III/2904 v Oldřichově v Hájích. Dokumentace se týká úseku v délce 3,2 km. V rámci akce dojde
k odstranění náletových porostů a stromů v krajnicích a příkopech. Bude provedena kompletní obnova odvodnění, včetně rekonstrukce všech propustků, posouzena jejich funkčnost a účelnost. Dojde k modernizaci nebo vytvoření příkopů, v případě osazení betonových obrub bude povrchová dešťová voda z komunikace podchycena uličními vpustěmi do nové dešťové kanalizace. Součástí akce je zrekonstruování autobusových zastávek a také bude obnoveno a doplněno vodorovné dopravní značení v plastu a kompletní výměna a doplnění svislého dopravního značení. U této akce je platné územní řízení a během příštího roku má kraj v plánu získat stavební povolení, včetně dokumentace pro výběr zhotovitele. Realizace akce je plánována na rok 2017.

Obě akce jsou připravovány k realizaci z IROP v rámci výzvy na vybrané úseky silnic II. a III. tříd, specifický cíl 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční infrastruktury navazující na síť TEN-T. Výše spolufinancování ze strukturálních fondů může činit až 85 % způsobilých výdajů projektů.

V současné době má Liberecký kraj v přípravě akce:

  • Silnice II/273 úsek hranice kraje – Okna – plán realizace v roce 2016,
  • Silnice II/270 Jablonné v Podještědí – plán realizace v roce 2017,
  • Okružní křižovatky II/292 a II/289 Semily, ulice Bořkovská, Brodská, včetně humanizace Bořkovské – plán realizace v roce 2016

Dokončuje se výběr zhotovitelů projektových dokumentací u akcí:

  • Silnice II/268 Mimoň-hranice Libereckého kraje – plán realizace 2018,
  • Silnice II/610 Turnov - hranice Libereckého kraje (vč. mostních objektů) - plán realizace 2018,
  • Silnice II/290 Roprachtice – Kořenov – plán realizace 2017,

Dále se připravují nebo budou zahájeny přípravy akcí:

  • Silnice II/268 – severozápadní obchvat města Zákupy,
  • Silnice II/292 Benešov u Semil – křižovatka s I/14,
  • Silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov,
  • Silnice II/270 Doksy – Dubá
  • Silnice II/286 Košťálov – Ploužnice,
  • Silnice II/279 Svijany – Kobyly,
  • Silnice II/286 Jilemnice – Košťálov

Liberecký kraj v rámci IROP, v rámci výzvy na vybrané úseky silnic II. a III může proinvestovat minimálně 1,3 mld. Kč. V současné době jsou již připravovány projekty za 2,2 mld. Kč. V příštím roce by rád Liberecký kraj zrekonstruoval první tři akce za cca 120 mil. Kč.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky