Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zahájení turistické sezóny na státních hradech a zámcích Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 04. 2014 13:28

Sdílet článek

Na státních hradech a zámcích v Libereckém kraji je pro návštěvníky připraveno několik novinek, které jsou zaměřeny jak na milovníky klasické historie, tak i na rodiny s dětmi, které vyhledávají spíše kratší prohlídky či prohlídky vedené hravou formou. Ve snaze zkvalitnit a rozšířit své služby nabídne NPÚ, ÚPS na Sychrově možnost dárkových poukazů k prohlídce základní trasy na všech objektech ve své správě (18 objektů v kraji Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém).

Novinky na trasách, rozšíření nabídky pro dětské návštěvníky, možnost dárkového poukazu na prohlídku, od památek za zvířaty a naopak představili na tiskové konferenci na zámku Hrubý Rohozec Miloš Kadlec, ředitel, NPÚ, ÚPS na Sychrově, a náměstkyně hejtmana LK pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová.

 

                Do letošní sezóny vstoupil již v březnu zámek Hrubý Rohozec, který byl návštěvníkům otevřen o víkendech, celoročně zpřístupněný je již tradičně zámek Sychrov. Ostatní objekty přivítají své návštěvníky v sobotu 5. dubna, hrad a zámek Frýdlant a hrad Grabštejn již 1. dubna.

                Jednotlivé objekty v nadcházející sezóně:

                Na Sychrově bude dne 10. 5. otevřena „Medvědí galerie“ v zámeckém sklepení, která volně doplňuje hru pro děti i dospělé v zámeckém parku – Cesta za pokladem medvědího klanu. Děti a rodiče dle zakoupených propozic hledají poklad v zámeckém parku, galerie bude tvořena obrázky medvědů doplněné hrami pro děti od tří let. Dne 10. 5. doplní otevření také medvědí trhy a medvědí prohlídky zámkem. V nabídce Sychrova zůstávají také prázdninové prohlídky s princeznou a velké množství kulturních akcí (viz příloha). Pouze v červenci a srpnu zde bude výstava „Pokojíčky pro panenky a vývoj chlapeckých hraček“.

                Bezděz si letos připomíná 750 let od podepsání zakládací listiny hradu králem Přemyslem Otakarem II. Velká slavnost se chystá na sobotu 9. 8., kdy kromě šermířů, kostýmovaných průvodců, divadla a dalšího programu přislíbil účast i historik a spisovatel PhDr. Vlastimil Vondruška. V podvečer je plánován i koncert a ohňostroj. Tradičně se na Bezdězu plánují šermířská oživení či květnový noční výstup.

                Zajímavé výročí se letos připomíná také hrad a zámek Frýdlant – je to právě 380 let, co byl zavražděn významný majitel frýdlantského panství, vévoda Albrecht z Valdštejna. Zámek toto výročí bude připomínat různými kulturními akcemi, po celý rok bude hradní expozice oživena sbírkou zvířecích anomálií, tedy vycpaných zvířecích zrůd, které dokumentují vývojové vady domácího dobytka - např. dvojhlavé tele, kůzle apod.

                Zákupy potěší milovníky „tajuplné“ historie, neboť zde od 5. 4. do 30. 6. bude k vidění výstava „Zapomenuté zámky“, která připomene vybavení zámků v okolí, které nebyly po roce 1945 vybrány ke zpřístupnění veřejnosti. Formou náznakově zařízených místností budou prezentovány zejména tyto zámky: Hrubá Skála, Sloup, Kopidlno, Doksy, Mimoň, Zahrádky, Český Dub ad. Cílem výstavy je připomenout význam těchto méně známých památek i zdůraznit důležitost péče o movité kulturní dědictví. Vedle výše uvedených památkových objektů výstava upozorní i na zatím běžně nepřístupné prostory zámku Zákupy, které by měly být v budoucnu po obnově vnitřní výzdoby (tapet a nástropní výmalby) začleněny do prohlídkového okruhu. O prázdninách také Zákupy nabídnou dětské prohlídky a od května i „dětskou trasu s panenkami“.

                Výraznou novinku přináší zámek Lamberk – od července budou veřejnosti zpřístupněny nově instalované místnosti: tzv. clam-gallasovské apartmá a vrchnostenské byty zaměstnanců zámku. V souvislosti s výročím 100 let od zahájení 1. světové války bude na Lamberku od 29. 7. do konce sezóny k vidění i původní březový kříž, na který se zavěšovaly lístky se jmény padlých k uctění jejich památky. Správa zámku také chystá opakované zpřístupnění věže, noční prohlídky a další kulturní akce.

                Na Hrubém Rohozci se v současné době dotváří třetí prohlídkový okruh, který je zaměřen na místnosti pro zámecký personál a také sklepení. Návštěvníci mohli v loňském roce obdivovat nově instalovanou lokajnu, v průběhu sezóny je plánováno zpřístupnění kuchyně. Z kulturních akcí připomínáme oblíbené kostýmované prohlídky či varhanní víkendy.

                Na Grabštejně se dokončuje byt nadlesního a rytířský sál, plánuje se reinstalace kaple sv. Barbory a probíhají přípravné práce na instalaci vrchnostenské kanceláře, pokoje úředníka a „zámeckého“ pokoje. Grabštejn je známý také množstvím kulturních akcí -  s novou kastelánkou Bc. Ivou Bártovou nejenom, že tradiční akce zůstaly, ale budou realizovány i další, jako např. 21. 6. Oslava letního slunovratu – hudební festival pro mladé. Kapely: Tyvole Ježiš Počkej, Bags, Soundtraps.

                Zřícenina hradu Trosky bude zpřístupněna, na základě pozitivních ohlasů veřejnosti, všechny pondělky během července a srpna.

                Na zámcích zůstává pro rok 2014 vstupné stejné, na hradech Bezděz a Trosky se zvýšilo o 10,-Kč – dospělácké vstupné z 60,- KČ na 70,-Kč a rodinné ze 160,-Kč na 180,-Kč, přičemž dětské vstupné (40,-Kč) zůstává.

                Vzhledem k tomu, že se NPÚ, ÚPS na Sychrově snaží zvýšit komfort pro návštěvníky svých objektů, přichází pro rok 2014 s novinkou dárkových poukazů. Telefonicky, nebo e-mailem bude možné si objednat poukaz na prohlídku základního okruhu na jakémkoliv z 18 objektů, které má NPÚ, ÚPS na Sychrově ve své správě – po uhrazení částky na daný účet bude návštěvníkovi doporučeně zaslán dárkový poukaz, který bude při návštěvě objektu vyměněn za vstupenku. Věříme, že touto službou potěšíme příznivce státních hradů a zámků či jejich rodinné příslušníky a známé, kteří tak mají tip na zajímavý dárek.

                I v roce 2014 pokračuje spolupráce se ZOO Liberec, kdy recipročně bude dospělému návštěvníkovi poskytnuta sleva na vstupném, pokud se prokáže vstupenkou ze ZOO Liberec, případně v ZOO Liberec vstupenkou z některého z 18 objektů NPÚ, ÚPS na Sychrově. (http://www.zooliberec.cz/cz/odkazy ) Nově je tato spolupráce rozšířena i se ZOO Dvůr Králové za stejných podmínek.

                Územní památková správa na Sychrově spravuje celkem 18 památkových objektů v krajích Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém. Liberecký kraj: SH Bezděz, SH Grabštejn, SZaH Frýdlant, SZ Hrubý Rohozec, SZ Lemberk, SH Trosky, SZ Sychrov, SZ Zákupy. Královéhradecký kraj: SZ Hrádek u Nechanic, SZ Ratibořice, SZ Náchod, Hospital Kuks, SZ Opočno. Pardubický kraj: SH Litice, SZ Litomyšl, SH Kunětická hora, SZ Slatiňany, Soubor lidových staveb Vysočina.

                NPÚ a rok 2014 v oblasti hradů a zámků:

  • I pro letošní rok nabídne NPÚ věrnostní program, bude představen samostatně při jeho spuštění.                                                                                                                    (více na www.npu.cz)          
  • Rok 2014 bude v Národním památkovém ústavu Rokem pánů z Kunštátu.
  • Připomenutí 100 let od zahájení první světové války (výstavy a přednášky na objektech, např. Zákupy)
  • Téma „Konec dlouhého století“ připomene nejenom ono výše uvedené výročí, ale celkově připomene 19. století, které se neslo v duchu velkých změn, a to jak v oblasti životního stylu, tak vědy, techniky, ale i infrastruktury, komunikace (telefon, rádio) a další. Toto století budu připomínat nejenom různé objekty ve správě NPÚ, ale také územní odborná pracoviště svými přednáškami.
  •  NPÚ se v letošním roce také více zaměří na představení 33 památek, které jsou zatím návštěvníky nedoceněny – tento soubor objektů je nazván „Neobjevené památky“ a cílem projektu je více je představit veřejnosti a ukázat, že i když leží stranou hlavních dopravních tepen, stojí za návštěvu. V Libereckém kraji jsou to zámky Zákupy a Hrubý Rohozec a hrad Grabštejn.
  • Pátý ročník oblíbené Hradozámecké noci se letos uskuteční v sobotu 30. srpna a již tradičně se památkové objekty ve správě NPÚ připojí k celorepublikovým akcím: Mezinárodní den památek a historických sídel (18.4. - 20. /21. 4.), Noc kostelů (24. 5.), Dny evropského dědictví (7.–15. 9.), Víkend otevřených zahrad (8.–9.6.)

Kontakty:

PhDr. Miloš Kadlec, ředitel, NPÚ, ÚPS na Sychrově, tel.: 482 360 003, e-mail:  kadlec.milos@npu.cz

Mgr. Bc. Lucie Bidlasová, pracovník vztahů k veřejnosti,  NPÚ, ÚPS na Sychrově, mob: 773 775 944,  e-mail: bidlasova.lucie@npu.cz

Akce 2014 – Hrady a zámky Liberecký kraj

 

SH Bezděz (www.hrad-bezdez.cz)

12. 4. - 13. 4. Mezinárodní Den památek - zpřístupnění ochozu kaple

24. 5. Ve stínu májové noci, aneb „Noc hradních kaplí“ - kaple nasvícená svíčkami, výhled z věže do noční krajiny, baterky s sebou, občerstvení zajištěno

5. 7. a 6. 7. Dva dny ve středověku – vystoupí skupina VSŠ Askalon, občerstvení zajištěno

12. 7. a 13. 7. Šermířské rozvernosti  - SSŠ a divadla Bibus Spiritus, občerstvení zajištěno

19. 7. - 27. 7. Šermířské oživení - vystoupí skupina VSŠ Askalon, občerstvení zajištěno

2. 8. a 3. 8. Rytířské turnaje        - vystoupí SHŠ Allgor, občerstvení zajištěno     

9. 8. Oslava 750let od podepsání zakládací listiny hradu – (program bude zveřejněn později)

6. 9. a 7. 9. Dny evropského dědictví - vystoupí skupina VSŠ Askalon, občerstvení zajištěno

7. 9. Bezdězská pouť - v 10 hodin mše sv. v kostele sv. Jiljí v obci, ve 14 hodin přesun na hradní nádvoří zakončen pobožností, občerstvení zajištěno

 

SZ Frýdlant (www.zamek-frydlant.cz)

NOVINKA!!!

Do hradní expozice bude instalována sbírka zvířecích anomálií, tedy vycpaných zvířecích zrůd, které dokumentují vývojové vady domácího dobytka - např. dvojhlavé tele a kůzle apod.

Letošní rok si připomínáme 380 let od zavraždění Albrechta z Valdštejna, proto mnohé akce budou zaměřeny k tomuto výročí.

22. 2. Vzpomínková akce na Albrechta z Valdštejna - mezi 18:00 a 21:00 hodinou bude mimořádně zpřístupněno zámecké nádvoří a přízemí zámku, kuchyň a přidružené prostory, budou se péct koláčky, v prostorách bude instalována výstava fotografií z historických i novodobých Valdštejnských slavností, vévoda bude návštěvníkům povídat o svém životě a válečných vítězstvích v době 30leté války

27. 2. Hudební večer s Vladimírem Hrdinou

Koncert k Valdštejnovu výročí – (termín bude upřesněn)

27. 3. Hudební večer s Vladimírem Hrdinou

24. 4. Hudební večer s Vladimírem Hrdinou

3. 5. Audience Albrechta z Valdštejna - při některých audiencích se budou opět péci i koláčky v zámecké kuchyni

24. 5. a 25. 5. Mimořádné zpřístupnění věže

29. 5. Hudební večer s Vladimírem Hrdinou

7. 6. Audience Albrechta z Valdštejna - při některých audiencích se budou opět péci i koláčky v zámecké kuchyni

26. 6. Hudební večer s Vladimírem Hrdinou

9. 7. Audience Albrechta z Valdštejna - při některých audiencích se budou opět péci i koláčky v zámecké kuchyni

7. 8. Audience Albrechta z Valdštejna - při některých audiencích se budou opět péci i koláčky v zámecké kuchyni

20. 8. Velký jazzový koncert - od 18.00 hodin

23. 8. a 24. 8. Mimořádné zpřístupnění věže

30. 8. Hradozámecká noc – program bude upřesněn

6. 9. Audience Albrechta z Valdštejna - při některých audiencích se budou opět péci i koláčky v zámecké kuchyni

30. 10. Hudební večer s Vladimírem Hrdinou

27. 11. Hudební večer s Vladimírem Hrdinou

11. 12. Hudební večer s Vladimírem Hrdinou

 

SH Grabštejn (www.hrad-grabstejn.cz)

21. 4. Velikonoce na Grabštejně - drobné rukodělné dílny, lehce tematicky upravené prohlídky

27. 5. – 30. 5. Divadýlko Kuba - STOP pohádka a pohádka Není drak jako drak

1. 6. Den dětí – den plný dětských prohlídek hradu, her, soutěží a malování velkých rozměrů. Plánované otevření „Návštěvnického koutku“ – zde by návštěvníci mohli trávit čas před prohlídkou - pro děti budou připraveny potřeby na malování, různé hry; dospělí si mezitím mohou prohlédnout foto z obnovy hradu a ilustrace k hradní historii atp.

10. 6. – 13. 6. Divadýlko Matýsek – Malířská pohádka

21. 6. Oslava letního slunovratu – hudební festival pro mladé. Kapely: Tyvole Ježiš Počkej, Bags, Soundtraps

5. 7. a 6. 7. Létohrátky (kostýmované prohlídky a doprovodný kulturní program)
 - prohlídky se scénkami v expozici, kapely, kejklíři, občerstvení, stánky

12. 7. Noční prohlídky se sv. Barborou

19. 7. Noční prohlídky se sv. Barborou

26. 7. Noční prohlídky se sv. Barborou

2. 8. – 3. 8. Řemeslný jarmark – kostýmované prohlídky se scénkami, stánky s řemeslnými výrobky, možnost vyzkoušet si tradiční řemesla

23. 8. Benefiční koncert

30. 8. Hradozámecká noc

5. 9. – 7. 9. Worldfest - festival alternativní, etnické hudby a divadla na hradě Grabštejně

13.-14.9. Dny evropského dědictví – možnost vyzkoušet si nahazování omítky, rytí sgrafit, poučený výklad se zajímavostmi „ze života stavebně-historického průzkumníka“ s důrazem na poznání týkajícího se hradu Grabštejna

29. 11. a 30. 11. Adventní prohlídky

4.12. Svátek sv. Barbory – prohlídky na svátek hradní patronky (v dané časy, po předchozím objednání)

6. 12. a 7. 12. Adventní prohlídky

13. 12. a 14. 12. Adventní prohlídky

20. 12. a 21. 12. Adventní prohlídky

6. 12. Vánoce na hradě Grabštejn

24. 12. Štědrý den

 

SZ Hrubý Rohozec (www.hruby-rohozec.eu)

18. 4. (Den památek) Putování za Renesancí - speciální prohlídky běžně nepřístupných míst

Květen -  Noc kostelů (datum bude upřesněno)

Červen - Bohoslužba na svátek Nejsvětější Trojice (datum bude upřesněno)

5. 7. a 6. 7. Móda sedmi staletí - prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech, kdy v každé místnosti čeká jiný průvodce, takže i výklad je pestrý, netradiční, neboť skupinu si postupně předá více průvodců. Zpřístupněny všechny tři prohlídkové trasy

Červenec – srpen - Varhanní víkendy (datum bude upřesněno)

2. 8. a 3. 8. Od Mikuláše k Mikuláši – prohlídky zámku oživené scénkami ze života majitelů zámku, tedy od Mikuláše Des Fours jako prvního majitele Hrubého Rohozce z tohoto rodu po Mikuláše Vladimíra Des Fours Walderode jako předposledního majitele

30. 8. Hradozámecká noc – kostýmované noční prohlídky zámku

Září (Dny evropského dědictví) Putování za Renesancí  - speciální prohlídky běžně nepřístupných míst

26. 12. 2014 - 1. 1. 2015 Vánoční prohlídky

 

SZ Lemberk (www.zamek-lemberk.cz)

5. 4. - 31. 10. Dětské výtvarné práce – (výstavní síň) výstava výtvarných prací dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci

5. 4. - 31. 10. Člověk a kůň – (zámecká konírna) výstava výtvarných prací dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci

19. 4. - 21. 4. Mezinárodní den památek a historických sídel - Velikonoce na zámku - prohlídka velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, ukázka velikonočního slavení a zvyků šlechty

19. 4. - 21. 4.      Mezinárodní den památek a historických sídel - Mimořádné zpřístupnění středověké věže

1. 5. Svatozdislavský benefiční podvečer – 14. ročník tradičního charitativního svatozdislavského podvečera plného hudby a poezie (letos folklorně laděný), pořádaný k uctění památky a odkazu svaté Zdislavy z Lemberka, součástí pořadu bude i výstava

1. 5. - 4. 5. Mimořádné zpřístupnění středověké věže

8. 5. – 11. 5. Mimořádné zpřístupnění středověké věže

31. 5. Zdislavská pouť - zpřístupnění Zdislaviny světničky poutníkům s možností modlitby a rozjímání

31. 5. Zdislavská pouť - mimořádné zpřístupnění středověké věže

8. 6. Svatodušní bohoslužba - tradiční svatodušní bohoslužba v zámecké kapli Seslání Ducha    svatého

1. 7. Zpřístupnění nových prohlídkových okruhů - trvalé zapojení nově instalovaných místností tzv. clam-gallasovské apartmá a vrchnostenských bytů zaměstnanců zámku k stávajícím prohlídkovým okruhům.

8. 7. - 13. 7. Prázdniny na věži - mimořádné zpřístupnění středověké věže

29. 7. Z lemberských sbírek- k 100. výročí začátku 1. sv. války bude až do konce návštěvnické sezóny vystaven v zámecké kapli původní březový kříž, na který se připevňovaly lístky se jmény padlých k uctění jejich památky, kříž bude k vidění v rámci běžných prohlídek zámku

12. 8. -17. 8. Prázdniny na věži - Mimořádné zpřístupnění středověké věže

13. 9. Dny evropského dědictví - Noční prohlídky zámku s živými obrazy - nové zámecké prohlídkové okruhy v nočním světle

25. 10. - 28. 10. Mimořádné zpřístupnění středověké věže

29. 11. - 30. 11. Vánoce na zámku - prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty

6. 12. a 7. 12. Podvečerní Vánoce na zámku - prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty

13. 12. a 14. 12. Vánoce na zámku - prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty

 

SZ Sychrov (zamek-sychrov.cz)

12. 4. a 13. 4. Velikonoční trhy na čestném dvoře zámku – 09:00 – 16:00, tradiční trhy spojené s ukázkami řemesel, prodejem tradičního zboží a bohatým programem  folklorních souborů Krkonošský Horal,  Šafrán, žonglérem Vojtou a loutkovým divadlem TOY MACHINE Vstupné:   dospělí:   50,-- Kč             děti: 30,-- Kč

26. 4. Sraz 1st US Veteran club - zámecký park 10:00 – 15:00, tradiční setkání milovníků amerických vozidel spojené se „Soutěží elegance“ - již poněkolikáté se na zámek Sychrov sjedou americké vintage vozy z období, kdy automobilismus představoval určitý luxus a symbol tzv. "amerického snu". Přijďte se pokochat elegantními liniemi těchto krasavců a popovídat si s jejich majiteli do zámeckého parku. Vstupné jednotné: Kč 20,-/ osoba

26. 4. a 27. 4. Pohádkové prohlídky – „Pyšná princezna“ - prohlídky zámkem na motivy české pohádky, nejen pro rodiny s dětmi. Přijďte se podívat na pohádku, která se odehraje přímo v zámeckých pokojích. Vstupné: dospělí   150,-- Kč , děti od 3 let   100,-- Kč, děti do tří let  20,-- Kč Správa zámku doporučuje rezervaci termínu prohlídky na tel. čísle 482 416 011

3. 5. a 4. 5. Svatební dny – určené těm, kdo chtějí vědět, jak vypadá svatba na zámku a co všechno jsme schopni svatebčanům zajistit

10.5. Zámecké medvědění – otevření nové výstavy ve sklepení zámku spojené s celodenním programem (medvědí trhy, prohlídky zámku a další)

24. 5. a 25. 5. Pohádkový park - zámecký park plný soutěží pro děti, každé dítě dostane za odměnu dárek, součástí akce „čokoládová bitva“

13. 6. Divadelní představení Noc na Karlštejně – v zámeckém parku

PRÁZDNINY: Výstava „Pokojíčky pro panenky a vývoj chlapeckých hraček“

15.8. Blackmore´s Night – open-air koncert v zámeckém parku

30. 8. Skotské hry – v zámeckém parku

13.9. – zámecké nádvoří – divadelní představení na motivy Dívčí války od F.R. Čecha (v případě nepřízně počasí zámecká galerie)

18. 10. a 19. 10. Pohádkové prohlídky – „Zlatovláska“ - prohlídky zámkem na motivy známé české pohádky, nejen pro rodiny s dětmi.   Přijďte se podívat na pohádku, která se odehraje přímo v zámeckých pokojích.

15. 11. – 17. 11. Pohádkové prohlídky – prohlídky zámkem nejen pro rodiny s dětmi. Přijďte se podívat na pohádku, která se odehraje přímo v zámeckých pokojích.

29. 11. a 30. 11. Vánoční trhy - na čestném dvoře zámku, 09:00 – 16:00

26. 12. Vánoční koncert

 

SH Trosky (www.hrad-trosky.eu)

27.5. – 8.6.: akce "Dětské dny na Troskách", ukázka řemesel, trhovci, kejklíři, sokolník, lukostřelba, hradní trubadúr, omalovánky pro děti "namaluj si svůj hrad" s odměnou, naučná výstavka minerálů a polodrahokamů s výkladem a prodejem, .....občerstvení  po celou dobu...... aj.

23. 8. Trampský festiválek Trosecký širák

Noční prohlídky - některé s kulturním programem  (termíny budou upřesněny)

18.10. - Poslední táborový oheň na hradě k uzavírání sezony

 

SZ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

5. 4. – 30. 6. Výstava: Zapomenuté zámky – výstavní projekt v rámci výzkumného úkolu NAKI připomene v interiéru zákupského zámku vybavení zámků v okolí, které nebyly po roce 1945 vybrány ke zpřístupnění veřejnosti. Formou náznakově zařízených místností budou prezentovány zejména tyto zámky: Hrubá Skála, Sloup, Kopidlno, Doksy, Mimoň, Zahrádky, Český Dub ad. Cílem výstavy je připomenout význam těchto méně známých památek i zdůraznit důležitost péče o movité kulturní dědictví. Vedle výše uvedených památkových objektů má výstava upozornit i na zatím běžně nepřístupné prostory zámku Zákupy, které by měly být v budoucnu po obnově vnitřní výzdoby (tapet a nástropní výmalby) začleněny do prohlídkového okruhu. Zde se připomenou i další pobyty Habsburků v Zákupech (císař František Josef I., korunní princ Rudolf, svatba Františka Ferdinanda d ´Este). Výstava je součástí Velkého okruhu.

Reinstalace zákupského zámku probíhá postupně s ohledem na finanční náročnost restaurování mobiliáře od roku 2007. Od sezóny 2014 se veřejnosti představí hned několik interiérů, jimž bude navrácena původní funkce z doby letních pobytů rakouského císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda Dobrotivého v polovině 19. století. Jedná se především o byt císařova hofmistra, oblékárnu císaře a císařovny, čekárnu dvorních dam či apartmá císařovny-vdovy Karoliny Augusty. Uplatnění tak najdou zhruba dvě desítky kusů původního vybavení, které do této doby odpočívaly v depozitářích.

Duben-říjen: výstava strašidel v zámeckém sklepení  - v otevíracích hodinách zámku, vstupné: jednotné od 3 let 20,- Kč

19.4.-21.4. Velikonoce na zámku Zákupy - mimořádné prohlídky zázemí císařského výtahu z roku 1870, od 9.00 do 15.00 hodin. Prohlídka nás zavede nejen k vlastní kabině s luxusním vybavením, ale také do stanic ve všech třech podlažích a strojoven včetně té nejdůležitější na zámecké půdě.

- hlasování návštěvníků o nejlepší velikonoční strom na nádvoří zámku ozdobený kraslicemi dětí ze ZŠ Zákupy

 

17. 5. Císařské slavnosti -  komponovaný program k připomenutí jarních příjezdů císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda Dobrotivého na své letní sídlo na zámku v Zákupech, prohlídky s průvodci v kostýmech.

24.-25.5. Tvoříme duší - XI. ročník prezentačního setkání umělců se zdravotním hendikepem na nádvoří zámku

Květen - říjen - Dětská trasa s panenkami - zámek Zákupy vyhoví zájmu návštěvníků a zpřístupní na sezónu 2014 trojici místností v 1. patře určenou především dětským návštěvníkům. Tento okruh bude přístupný volnou formou bez průvodce a nabídne alternativu k prohlídce historických interiérů, která může být zejména pro menší děti náročná. Vedle zařízeného pokoje „princezny“  a kuchyně s kachlovým sporákem budou k vidění panenky od soukromých sběratelek ze 70. a 80. let 20. století, které je obléknou tak, aby představovaly vybranou módu a profese typické pro dané období 20. století či některé známé pohádkové postavy. Vstupné: plné 40,- Kč, snížené: 30,- Kč.

14. 6. Strašidla na zámku – oživené prohlídky se strašidly, délka prohlídky 30 minut, trvání 19:00-22:00 hod. Doporučujeme rezervaci vstupenek na tel.: 487 857 278

 1. 7. – 31. 8. - Prohlídky s princeznou - Prohlídka s princeznou je zkrácená prohlídka určena dětem do 10 let v doprovodu dospělých. Průvodkyně, oblečená v kostýmu princezny, si s dětmi vypráví, dává jim hádanky a nechává děti hledat plyšové medvídky poschovávané v zámeckých pokojích. Cílem je, aby se děti prohlídky aktivně účastnily a nemusely jenom mlčky naslouchat průvodcovskému textu pro dospělé, který mnohdy ani nemohou chápat. Vstupné: plné 60,- Kč, snížené pro děti do 10 let 30,- Kč; délka prohlídky: 30 min., doporučujeme rezervaci vstupenek na tel.: 487 857 278

9. 8. Výstava klubu chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů  - v zámeckém parku; 9,00-15,00 hod., vstupné: plné 50,- Kč, snížené 30,- Kč.

13.-14. 9. Výstava jiřin – výstava v interiérech zámku k připomenutí oblíbené květiny rakouské císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda Dobrotivého, který se dokonce vyučil zahradníkem; 9,00-16,00 hod.

 

Sezóna 2014 -  Dvacetiny zákupského medvěda Médi – vyhlášení výtvarné soutěže pro děti s tématem zákupského medvěda, která vyvrcholí v červnu předáním medvědího narozeninového dortu a otevřením výstavy dětských prací. Během letních prázdnin budou moci příchozí návštěvníci hlasovat, který obrázek se jim zalíbil nejvíce. V průběhu září proběhne vyhlášení vítězů.

 

29. 11.-30. 11. Císařské Vánoce – adventní prohlídky zámku

6. 12.-7. 12. Císařské Vánoce - adventní prohlídky zámku

13. 12.-14. 12. Císařské Vánoce - adventní prohlídky zámku

20. 12.-21. 12. Císařské Vánoce - adventní prohlídky zámku

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky