Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

27. ročník krajského kola soutěže Evropa ve škole přinesl 7 nominací do kola celostátního

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 04. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Slavnostní vyhlášení krajského kola 27. ročníku literární a výtvarné soutěže s názvem Evropa ve škole se uskutečnilo 5. dubna 2018 v sídle Libereckého kraje. Žáci a studenti letos předložili 12 literárních a 44 výtvarných prací na téma „Přemýšlej, na čem staví Evropa“. Do celostátního kola jich porota nominovala 7.

„Evropa ve škole je mezinárodní soutěžní projekt, který představuje úspěšnou formu vzdělávání a výchovy k evropskému myšlení. Do soutěže se mohou zapojit žáci a studenti od 5 do 21 let ze všech typů škol tedy mateřských, základních, středních, ale i uměleckých a rovněž děti, které navštěvují domy dětí a mládeže a střediska volného času,“ uvádí Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Téma soutěže je každý rok jiné, zůstává však hlavní linie  - evropanství. V tomto školním roce tvořili mladí literáti a výtvarníci na téma „Přemýšlej, na čem staví Evropa“. V Libereckém kraji se do soutěže zapojily čtyři základní školy a jedno gymnázium. Soutěžící předložili celkem 12 literárních a 44 výtvarných prací. Tradičně poslali do soutěže své příspěvky žáci Základní školy Mšeno z Jablonce nad Nisou a Základní školy Vrchlického v Liberci. Zapojili se i žáci ze základní školy Švermova v Liberci a také ze základní školy v Chrastavě.

Hodnocení literárních i výtvarných prací se i letos ujali odborníci. Literární příspěvky hodnotili spisovatelé paní Helena Hercíková a Stanislav Kubín a výtvarnou část hodnotili Lenka Václavíková a Ivan Antoš. Studenti nejlepších prací byli oceněni ve čtvrtek 5. dubna v multimediálním sále krajského úřadu. Nejen autoři nejlepších prací si z vyhlášení odnesli dárky od Libereckého kraje. Odborná porota nominovala k postupu do celostátního finále celkem 7 prací. Kompletní výsledky naleznete v přiloženém souboru.

Projekt má dlouhou tradici, je realizován nepřetržitě od roku 1953 ve 33 zemích Evropy, nejdříve figuroval pod názvem Den evropských škol a poté Evropa ve škole. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a jejím garantem v České republice je Národní institut pro další vzdělávání v Praze.

  • Evropa_ve_skole-vysledkova_listina (.pdf)
    210 kB
    20. 04. 2018 15:28

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky