Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

5/11. Pět témat a jedenáct umělců v libereckých Lázních

02. 06. 2022

Jedenatřicáté intervence laureátek a laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého se zmocnila liberecké Oblastní galerie podle nového konceptu. Tvorba nejmladší současné umělecké generace zde vstupuje do přímé konfrontace s klasickými díly a vytváří tak zcela nový způsob dialogu.

Od 3. června do 4. září 2022 budou v libereckých Lázních k vidění díla oceněných účastníků 32. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Mezinárodní porota v roce 2021 vybrala mezi mladými umělkyněmi a umělci do 35 let pětici tvůrců, jimž nyní náleží titul laureátek a laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jsou to Robert Gabris, Jakub Jansa, Valentýna Janů, Anna Ročňová a umělecký ne-kolektiv björnsonova (Nik Timková, Zuzana Žabková, Lucie Svoboda Mičíková, Lucia Kvočáková, Tamara Antonijević a Tanja Šljivar).

Prezentace aktuální tvorby laureátek a laureátů CJCH 2021 v Oblastní galerii Liberec má dlouhou tradici. V letošním roce poprvé nebudou jejich intervence prezentovány odděleně v samostatných drobných výstavách, ale budou umístěna přímo v prostorách stálých expozic, kde díla současných tvůrců vyniknou v dialogu a v konfrontaci s uměním předchozích epoch.

Jednou z hlavních oblastí působení liberecké galerie je prezentace aktuální umělecké tvorby z celé republiky i zahraničí v našem regionu,“ říká náměstkyně hejtmana Libereckého kraje a radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová. „Je důležité milovníkům umění
a návštěvníkům nabídnout možnost vnímat to nejlepší ze současného mladého vizuálního umění. Naše galerie to dělá dlouhodobě a systematicky
“, doplňuje.

Letošní nová koncepce této každoroční přehlídky přináší nové aktuální pohledy na to, co nyní hýbe uměleckou scénou, a návštěvníkům galerie tak i zcela nečekaný zážitek,“ řekl Pavel Hlubuček, ředitel Oblastní galerie Liberec. „Naším záměrem je ukázat dějiny výtvarného umění jako kontinuální proces a neustálý dialog, vedený napříč generacemi.

Návštěvníci se tak až do začátku září mohou v Oblastní galerii Liberec setkat se snovou koláží scén ve videotvorbě Valentýny Janů, která je subjektivní ódou na tanec a prožitky s ním spojené (Hair Flip, 2021), či videozáznamy performancí Roberta Gabrise, které zkoumají proměny umělcovy vlastní identity jako personifikaci života nehybného a paralyzovaného hmyzu (Insektopie, 2020; Insektologie vlastního těla, 2021). Anna Ročňová se ve svých objektech na pomezí přírodních a umělých materiálů zabývá protiklady kulturního a přirozeného a pozicí člověka mezi těmito světy (Posekaný angrešt, 2021). Sedmou epizodou nazvanou „Shame to Pride“, pokračuje Jakub Jansa ve svém dlouhodobém výstavním projektu Club of Opportunities, který kontinuálně rozvíjí od roku 2017 a ve kterém líčí osudy hrdiny tohoto cyklu Celeristy zasazené do autorského vesmíru „vegesociety“. Umělecký ne-kolektiv björnsonova pak vystavuje pět nadrozměrných tarotových karet ze série Čosity karty (2021), které jsou generační výpovědí tzv. mileniálů, kteří se snaží neztratit naději ve vlastní budoucnost v současném světě, spojeným s vidinou klimatické katastrofy a prolínajících se humanitárních a politických krizí.

Ve výstavě je k také dispozici původní katalog Ceny Jindřicha Chalupeckého 2021. Součástí publikace je rovněž autorská próza spisovatelky, scénáristky, dramaturgyně a publicistky Kláry Vlasákové, která se volně inspirovala rozhovorem s pěticí laureátek a laureátů na téma proměny Ceny Jindřicha Chalupeckého v posledních letech.

TZ: Oblastní galerie Liberec

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324