Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Absolventi Střední školy gastronomie a služeb bez práce nezůstanou

22. 05. 2018

Na páteční přehlídce dovedností Střední školy gastronomie a služeb se ve školní restauraci CENTRUM Králův Háj v Liberci s názvem GASTRODEN 2018, který se konal již po třiatřicáté, prezentovali při závěrečných praktických zkouškách žáci nejen gastronomických oborů na veřejnosti.

Příchozí viděli připravenou slavnostní tabuli, výrobky studené kuchyně a cukrářské výrobky. Obor služeb se představil několikrát za sebou při módní přehlídce, ve vlastním stánku předváděla děvčata účesovou tvorbu i kosmetické trendy.

Střední školy gastronomie a služeb vyučuje obor, kde je v praxi dlouhodobě nedostatek absolventů. „Děti, které mají o studium zájem se nemusejí obávat, že by nenašly práci a měly nouzi o pracovní příležitosti po dokončení školy,“ poznamenal k prezentaci školy na Gastrodni hejtman Libereckého kraje Martin Půta. V rozpočtu kraje se pro školu našly již desítky milionů korun a v návrzích je další podpora. „Připravujeme například projekty školní jídelny,“ dodal hejtman

„Je skvělé, že se jako jedné ze dvou škol daří udržovat krejčovský obor,“ vyzdvihla Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana pro rezort ekonomiky, správy majetku a informatiky. Patří k těm školám, které dobře reprezentují Liberecký kraj nejen na republikových ale i mezinárodních soutěžích. Osobně je náměstkyně ráda, že se pedagogům a hlavně dětem Gastroden vydařil, protože za přípravou viděla spoustu hodin poctivé řemeslné práce. Úspěchy školy se odvíjejí i od pečlivosti v přípravě a vedení školy. „V této souvislosti bych ráda pogratulovala řediteli Zdeňku Šlaichovi k jeho znovuzvolení do funkce,“ dodala Jitka Volfová.

O přípravu dne se každoročně starají učni druhých a třetích ročníků všech oborů školy. Letošním tématem byly Střední školy v regionu. „Cílem této akce je prezentovat výsledky práce našich žáků na veřejnosti. Chtěl bych upozornit, že vedle výuky je pro nás také důležitá účast na různých republikových a mezinárodních soutěžích. Z nich vozíme pěkná umístění a vítězství,“ poznamenal k celé prezentaci ředitel školy Zdeněk Šlaich. Vyjmenoval při zahájení také jednotlivé úspěchy na soutěžích v letošním i loňském roce. Podle něj právě toto dlouhodobě prezentuje vysokou úroveň přípravy zdejších žáků. Kromě Gastrodne pořádají také Den otevřených dveří při náboru žáků a zúčastňují se na veletrhu ÁMOS a EDUCA.

Lenka Klimentová
lenka.klimentova@kraj-lbc.cz
Telefon: <span style="margin: 0px; font-family: "Arial Narrow",sans-serif; font-size: 10pt;"><font color="#000000">485 226 302</font></span>