Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Afrika je kontinentem plným bohatství, ukázal festival

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 19. 07. 2015 16:35
  • Magazín

Sdílet článek

Vystoupení, workshopy, přednášky, soutěže i možnost pomoci lidem, to vše našli návštěvníci festivalu Doteky Afriky. Prostřednictvím hudby, tanečních vystoupení i příběhů poznávali život na horkém kontinentu. V Libereckém kraji se festival konal v sobotu 18. července poprvé, první tři ročníky se uskutečnily na Vysočině, čtvrtý ve Východočeském kraji a nyní jubilejní pátý hostil Liberec. Liberecký kraj podpořil festival finančně.

Doteky Afriky hostila liberecká Zoologická zahrada v areálu Lidových sadů, jejíž ředitel David Nejedlo, byl zároveň jedním z přednášejících. Promluvil o práci organizace Veterináři bez hranic. Úvodní přednášku, rovněž o zvířatech, obstaral zpěvák Dan Bárta. Ten se stal nejen tváří letošního festivalu, ale poutavě povyprávěl, jako nadšený entomolog, o vážkách. Slavnostního zahájení se zúčastnila i velvyslankyně ČR v Ghaně J. E. Gita Fuchsová, která je u projektu od samého počátku a drží nad ním záštitu, velvyslankyně Ghany v ČR J.E. Sabah Zita Okaikoi i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Nemluvilo se pouze o zvířatech. Život afrických lidí a především žen, poodhalila svým vyprávěním ředitelka české UNICEF Pavla Gomba. „Je skvělé, že lidstvo létá na měsíc, někdo dokáže přeplavat kanál La Manche nebo vylézt na Kilimandžáro, ale největšími hrdinkami jsou pro mne ženy v Africe. Často prošly ohromnými útrapami, ale nevzdávají se a odhodlaně bojují za svůj život dál,“ shrnula Pavla Gomba. Při své přednášce nevynechala témata ženské obřízky, která má v Africe na svědomí například 6x vyšší úmrtnost žen i dětí při porodu než ve vyspělých zemích, pohovořila o občanských válkách, které zasáhly osudy tisíců lidí a zdůraznila i problematiku nedostatečného vzdělání zdejších lidí či omezování lidských práv.   

Pomoci lidem se vzdělávat, lépe žít a být soběstační, o to usilují v Africe i organizace, které se na festivalu představily. Ať již to byl UNICEF, Kedjom-Keku či  ShineBean nebo Zoo Liberec a jiné. Lidé si na jejich stáncích mohli koupit zboží vyrobené lidmi v Arice nebo jiné předměty a podpořit tak konkrétní projekty. „Znám Kedom-keku a jejich úsilí v Kamerunu dlouhodobě sleduji, každá taková organizace a její práce si zaslouží podporu nás všech,“ poznamenal hejtman Martin Půta. Mimo to mohli lidé na festival přinést dioptrické brýle do sbírky nebo věnovat staré jízdní kolo, které by ještě lidé v Africe mohli využít.

„Cílem je přiblížit českému publiku různé kultury afrického kontinentu, a to díky setkání odborníků, cestovatelů, umělců, ale i dobrovolníků, které spojuje vášeň k africké kultuře, umění, lidem a světadílu jako fenoménu,“ řekl režisér Jan Svatoš, který festival založil, spolu s kameramankou Romi Strakovou, v roce 2010.

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky