Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Akvárium  v liberecké botanické zahradě přiblíží živočichy z jezera Malawi

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 05. 2023 13:32
  • Kultura

Sdílet článek

Pestrost života velkých afrických jezer, konkrétně jezera Malawi, představuje jedno z akvárií v liberecké botanické zahradě. Návštěvníci v jeho vodách nově zhlédnou takzvané cichlidy – předky ryb z čeledi vrubozobcovitých neboli Cichlidae.

„Zahrada je domovem nejen rostlin, ale také mořských živočichů v zahradních akváriích. Jsou jedním z velmi navštěvovaných cílů zahrady a novinky lidé jistě uvítají,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Řetězec velkých afrických sladkovodních jezer vznikl jako následek tektonického rozpadu africké kontinentální desky a díky své velké hloubce a velikosti patří k největším zásobárnám sladké vody v celosvětovém měřítku. Společný geologický původ jezer a jejich relativní blízkost umožnily například právě rozšíření předků ryb z čeledi vrubozobcovití.

Vzájemná izolovanost populací vedla ke vzniku mnoha druhů této čeledi, které se adaptovaly díky pestré škále prostředí afrických tektonických jezer etiopské oblasti. Zajímavostí je skutečnost, že hloubka jezer ovlivnila u řady druhů jejich barevností.

Do dnešních dnů bylo popsáno téměř tisíc druhů cichlid žijících v této oblasti. Vědci z České republiky nezanedbatelnou měrou přispívají k porozumění evoluce a lokální adaptace zástupců této čeledi a jejich poznatky zveřejňují nejprestižnější vědecké publikace na světě.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky