Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ani pošmourné počasí návštěvníky Krajských dožínek neodradilo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 09. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Pop, swing, dechovka i lidové písně, k tomu množství dobrého jídla, pití a hezkých zážitků. Takové byly tradiční Krajské dožínky v podkrkonošském Studenci, které i přes pošmourné počasí přilákaly množství návštěvníků z širokého okolí.

Příchozím hráli a zpívali Eva a Vašek, Martin Maxa, Orchestr Ladislava Bareše, Monika Absolonová, Broďanka a Václav Neckář s kapelou Bacily. Nechybělo poděkování za úrodu v místním kostelíku, dožínkový průvod a ukázky zemědělské techniky a hospodářských strojů. Součástí programu bylo i udílení ocenění Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství roku 2019. O titul se ucházelo přes sedmdesát výrobků od místních farmářů a výrobců.

Se svojí netradiční chutí se letos nejlepším výrobkem roku stal Kitl Syrob Okurka BIO určený pro přípravu domácích limonád, koktejlů a zmrzliny. Sirup  vyrábí rodinná společnost, specializující se na výrobu ovocných a bylinných sirupů a medicinálních vín z Jablonce nad Nisou.

„Tímto oceněním se snažíme vyzdvihnout zajímavé regionální výrobce a celkově upozornit na dobré potraviny z našeho kraje. Cílem je také podpora zemědělských a potravinářských producentů a propagace kvalitních potravin z místních zdrojů,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje, jehož rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova celou soutěž připravuje.

Mezi další oceněné výrobky patří Malinová marmeláda z Ráje, Rohozec třináctka, podkrkonošské Vepřové maso na kmínu, Zrající ovčí sýr z rodinné farmy ve Volfarticích, Moravský koláček dvojctihodný, vyráběný v Jablonném v Podještědí, jizerská Tartaletka s ovocem, Lažanský rubín – Jablko s mrkví 100% šťáva, a dobrota z Ráje – Pasta Medvědí česnek v přepuštěném másle.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky