Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Antonín Dvořák III. zahájil na Sychrově Dvořákův festival

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 06. 2009 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:8224|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Kvůli prudkému dešti se nakonec úvodní koncert 54. ročníku Dvořákova festivalu nekonal pod širým nebem, jak bylo původně avizováno, ale v Zámecké kapli na zámku  Sychrov.

Sobotní zahajovací koncert v podání klavírního kvarteta Ensemble Martinů (Miroslav Matějka - flétna, zároveň ředitel festivalu, Radka Preislerová – housle, Simona Hečová – violoncello, Štěpán Kos –

klavír), kteří před naplněným hlediště skvěle zahráli Beethovenovu pro jejich klavírní kvartet upravenou  „Osudovou“ a Dvořákovy Slovanské tance, slavnostním proslovem zahájil vnuk Antonína Dvořáka, osmdesátiletý Antonín Dvořák III. a ministr kultury a skladatel Václav Riedlbauch. Mezi pozvanými hosty nechyběli hejtmani Libereckého a Královéhradeckého kraje Stanislav Eichler a Lubomír Franc, starostka Turnova Hana Maierová, poslanci Hana Orgoníková a Robert Dušek a řada dalších vzácných hostí.

„Rád se na Sychrov vracím, když poprvé jsem tu byl jako osmnáctiletý. Z té doby mám starou fotografii původního Dvořákova kvarteta, a tak si zdejší zámek vždycky dobře připomenu,“ řekl

Antonín Dvořák, který jak prozradil má od svého dědy nejraději Biblické písně, Te Deum a Stabat mater. 

Liberecký hejtman považuje Dvořákův festival za jeden z největších nejen v České republice, ale ve střední Evropě.

„Jsem hrdý na tom, že takový významný festival se koná právě v našem kraji. O to víc mě mrzí, že kvůli některým krajským zastupitelům jsme letošní ročník nemohli finančně nepodpořit. Věřím ale , že příští rok, kdy se bude konat jubilejní 55. ročník, budeme důstojným spolupartenerem Dvořákova festivalu,“řekl  hejtman.

Festival vznikl pod původním názvem Dvořákův Turnov a Sychrov má centrum stále na ose Turnov - Sychrov – Jičín - Mladá Boleslav. Od přijetí nové koncepce o rozšíření se k akci připojilo na 19 partnerských měst, která v letošním roce uvedou až do 23. června 22 koncertů.

Kde festival letos pobíhá
Liberecký kraj
Turnov - úterý 23. června v 18.00 Chrám Narození Panny Marie, Jablonec nad Nisou - úterý 9. června v 19.00 Kostel sv. Anny, Liberec - čtvrtek 11, června v 19.00 Lidové sady, Železný Brod - čtvrtek 18. června v 19.30 Městské divadlo, Lomnice nad Popelkou - středa 17. června v 10.00 Tylovo divadlo, Frýdlant - pondělí 15. června v 17.00 nádvoří radnice.
Středočeský kraj
Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Mělník, Kosmonosy.

Královéhradecký kraj
Hradec Králové, Jičín, Dvůr Králové n. L., Opočno, Vrchlabí, Trutnov, Teplice nad Metují, Nová Paka.

 

 


 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky