Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Archeologické prohlídky přiblíží Holanské rybníky na Českolipsku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 06. 2020 14:47

Sdílet článek

Komentované prohlídky vybraných archeologických oblastí připravily na léto Archeologické ústavy AV ČR v Praze a v Brně ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a třemi desítkami vědeckých, muzejních a dalších regionálních pracovišť po celé zemi. V Libereckém kraji se do akce zapojilo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, které v červenci a srpnu zve na komentované exkurze k Holanským rybníkům.

 „Práce archeologů je tak trochu opředena tajemstvím. Je to však vysoce odborná činnost. Lidé nevědí, jak musí odborní pracovníci při průzkumech postupovat, co umí vyčíst z často i jen drobného nálezu. Na toho, kdo využije možnost se s prací archeologů seznámit, čeká řada překvapivých informací. Bude to určitě mimořádný zážitek,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Holanské rybníky jsou soustava 23 vodních děl, které vznikly v pozdním středověku a raném novověku. Oblast mezi městysem Holany a obcí Stvolínky přináší jedinečnou možnost seznámit se s archeologicky zajímavými místy z období loveckého i zemědělského pravěku či se středověkými panskými sídly na pískovcích, jakými byly tvrz Rybnov, hrad u Hostíkovic nebo Milčany.

Exkurze se uskuteční 4. a 18. července a 8. a 22. srpna. Registrace účastníků a informace o dalších českých a moravských místech zapojených do projektu jsou na webu  https://www.arup.cas.cz/archeologicke-leto/ nebo na facebookových stránkách https://www.facebook.com/events/897800334067574/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky