Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Asistenční vouchery Libereckého kraje pomohly do regionu přivést špičkové centrum 3D tisku

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 12. 2022 15:44
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na Technické univerzitě v Liberci vznikne Národní centrum kompetence pro průmyslový 3D tisk polymerních materiálů. Zkoumat bude způsoby, jak výrobní postupy učinit efektivnější a tudíž ekologičtější. Na vytvoření centra získala univerzita grant Technologické agentury ČR ve výši více jak 280 mil. Kč.

Počáteční fáze tohoto výzkumného mezioborového projektu získala dotaci z programu Asistenční vouchery Libereckého kraje ve výši 128 tis. Kč. Finance směřovaly na přípravu potřebné projektové dokumentace.

„Asistenční vouchery jsou součástí projektu Smart Akcelerátor Libereckého kraje a slouží k pokrytí nákladů spojených s přípravou žádostí o dotace na vědeckovýzkumné projekty, říká Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Do projektu se zapojil výzkumný ústav CXI TUL společně s fakultami mechatroniky, strojní a textilní. Dále v něm figuruje šestadvacet externích partnerů, výzkumných organizací a firem od akademických pracovišť ČVUT a VŠCHT přes velké podniky Škoda Auto a Siemens po specialisty na 3D tisk Prusa Development a TriLAB Group a mnoho dalších.

Výzkum zahrne celou řadu mezioborových témat, jejichž pojítkem je cesta k ekologicky a energeticky účinnější výrobě skrze aditivní technologie, mezi které patří právě 3D tisk. Tyto technologie se vyznačují výrobním postupem založeným na postupném přidáváním vrstev materiálu (na rozdíl od obrábění, při kterém je materiál odebírán). Dokáží vytvářet složité tvary, na které tradiční strojírenské postupy nestačí.

„Za nás se jedná o efektivní formu podpory s potenciálem přinést do regionu stovky milionů korun na špičkovou vědu a výzkum,“ říká Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

logo

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky