Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Astronomický den na Jizerce odhalí nejen záhady oblohy

25. 05. 2016

Tradiční astronomický den pořádají v sobotu 28. května na Jizerce. Celé odpoledne mohou návštěvníci poznávat záhady oblohy i vesmíru, dozvědět se spoustu zajímavostí o kosmonautice a astronomii nebo se pobavit při hrách. Záštitu nad akcí převzal náměstek hejtmana Josef Jadrný a Liberecký kraj akci podpořil.

Program začne hodinu po poledni setkáním s krtkem astronautem, od jehož letu do vesmíru v raketoplánu Endeavour uplynulo letos pět let. Pokračovat bude program odbornou přednáškou o gravitačních vlnách nebo zajímavým poznáváním oblohy, které je určeno pro celé rodiny. Zvídaví návštěvníci se dozvědí také zajímavosti o kosmonautice a chybět nebude ani výstava astrografií, expozice astronomické techniky, kapka jizerskohorské tmy a další atrakce. V průběhu dne budou k vidění i vědecké show liberecké iQLandie a v podvečer se mohou návštěvníci těšit na malou oslavu narozenin Rákosníčka.

Za jasného počasí bude možné večer pozorovat Jupiter, Mars a Saturn a další objekty vzdáleného vesmíru.

Vstupné na akci je zdarma. Začátek je ve 13.00 hodin a předpokládaný konec v 18.00 hodin.

Pořadateli jsou Astronomický ústav Akademie věd ČR, Klub astronomů Liberecka – pobočka České astronomické společnosti, SUNDISK s.r.o. a Hvězdárna Turnov.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215