Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Benefiční aukce vynesla více než jeden milión korun

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 11. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5874|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana se v sobotu 24. listopadu v multimediálním sále Krajského úřadu LK v Liberci uskutečnila již jedenáctá benefiční aukce Nadace EURONISA. Vydražila se díla v celkové hodnotě 1 039 600 Kč.

Na letošní aukci se v téměř plném sále dražilo 181 uměleckých děl pocházejících od 119 českých umělců. Licitace se ujal zkušený Pavel Vursta. Hlavním partnerem benefiční aukce se letos stala liberecká firma Warmnis.

Největší zájem byl o skleněnou plastiku “Diagonála“ od autorů Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, jejíž vyvolávací cena 80 000 Kč se po dlouhém „zápolení“ zastavila na úctyhodných 280 000 Kč. Při dražbě tohoto “kousku“ to v sále opravdu vřelo a vítěz byl odměněn bouřlivým potleskem. Dalším velkým úspěchem letošní dražby byl obraz od Vlastimila Zábranského, jehož vyvolávací cena byla 30 000 Kč a díky velkému zájmu mezi dražiteli se částka vyšplhala až na 61 000 Kč. Zájem byl i o další díla, uveďme např. ještě grafiku od Adolfa Borna s názvem “Leda s labutí a jinými zvířaty“, která se z vyvolávací ceny 9 000 Kč dostala až  na 15 000 Kč.
Ještě mnoho dalších zvučných jmen věnovalo do aukce svá díla zdarma a všem také patří velký dík nejen jménem Nadace EURONISA, ale hlavně jménem všech potřebných, kterým v našem regionu každoročně výtěžek z benefiční aukce pomůže zlepšit život.
Zbylá díla, která se nevydražila, budete mít možnost v následujících dnech prohlédnout na našich internetových stránkách www.euronisa.cz a v případě zájmu zakoupit za vyvolávací cenu.

Nadace EURONISA uskutečnila již jedenáct těchto tradičních benefičních aukcí. Letošní výtěžek se svou výší řadí na druhé místo hned za 5. aukci z roku 2001, jejíž výtěžek dosáhl rovného 1 100 000 Kč,“ uvedl Jan Pelant koordinátor projektu "Pozvedněte slabé!" Nadace Euronisa.

 Finanční prostředky získané v letošní aukci budou již tradičně použity na podporu sociálních a charitativních aktivit. Z loňského výtěžku byly například podpořeny Oblastní charita Liberec, provozující domov pro matky s dětmi v tísni a REVA o.p.s., která pečuje o staré a nemohoucí spoluobčany v jejich přirozeném prostředí – doma.

Na sobotní aukci Nadace Euronisa byla rovněž za částku 3 600 Kč vydražena dvoumetrová dřevená plastika, kterou během letošních Krajských dnů na zámku Hrubá Skála vytvořil z lipového dřeva sochař Jožka Čermák z Turnova.

„Výtěžek z dražby této sochy nazvané Rozcuhaná bude využit k charitativním účelům společně s výtěžkem z prodeje vstupenek na IV. hejtmanský ples, který 18. ledna 2008 v Domě kultury v Liberci pořádá Liberecký kraj,“  prozradil Petr Skokan.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky