Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Besedické skály lákají na vytesaný kalich i sluj exulanta

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 10. 2021 09:13
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Příjemný říjen avizuje předpověď počasí. Vydařený podzimní čas je možné využít pro výlety po celém Libereckém kraji. Zajímavým místem jsou například Besedické skály v Českém ráji. Kromě krásných vhledů nabízejí také seznámení s regionální historií.

„Po cestě potkají výletníci deset zastávek s informačními tabulemi, které je seznámí s geologickou stavbou Českého ráje. Pětikilometrový výlet zvládnou i malé děti,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hlavní skupinou skal je Chléviště se Slují exulanta Václava Sadovského ze Sloupna a nádhernými vyhlídkami. V seskupení skal U Kalicha uprostřed pěti skalních roklí se skrývá oltář s vytesaným kalichem a letopočtem 1634. Na stěnách je úryvek z Kšaftu J. A. Komenského, verše o Kralické bibli a verše františkánského mnicha J. Vitáska.

Mezi zastávky na stezce patří také pískovcový vrchol Sokol, kde se nachází plošina s krásným výhledem do údolí Jizery v okolí Malé Skály a na Suché Skály. Další pěknou vyhlídkou jsou Kde domov můj, Kinského či Hořákova.

Trasa z obce Besedice je nenáročná a lehce ji zvládnou celé rodiny napříč generacemi. Děti si užijí cestu nádhernými úzkými chodbičkami mezi skalami. Do Besedic lze dojet autem po silnici z Turnova do Železného Brodu přes Koberovy, v nichž se z ní odbočí směrem na Malou Skálu a potom ještě jednou přímo k parkovišti v Besedicích.

Červená a zelená značka dovede od bufetu u parkoviště k bývalé chatě U Kalicha, kde začíná popisovaný Besedický okruh skalami vyznačený žlutou turistickou značkou. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky