Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

BESIP Libereckého kraje se v roce 2008 zaměří na opilé řidiče

29. 02. 2008
[id:6196|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje, v důsledku dopravních nehod 46 osob. Nejčastější příčinou všech smrtelných nehod je nepřiměřená rychlost. O 38 více, celkových 413 dopravních nehod zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Nárůst byl zaznamenán i u dopravních nehod způsobených dětmi - cyklisty.

BESIP Libereckého kraje se bude v roce 2008 věnovat zejména uvedeným skupinám osob a příčinám.

 „V lednu byl Radou Libereckého kraje schválen marketingový plán činností BESIP, jehož realizace by měla oslovit právě nejohroženější skupiny lidí, kteří se pohybují v dopravním prostředí“, uvedl Vladimír Richter, člen rady Libereckého kraje pověřený vedením resortu dopravy.

Plán BESIP Libereckého kraje pro rok 2008 počítá se spolufinancováním prostřednictví fondů Evropské unie ale i grantových programů ministerstev a zapojení celé řady subjektů do spolupráce. „Ze zajímavých plánovaných akcí, můžeme zmínit kupříkladu Týden bezpečnosti, který Liberecký kraj vyhlásí, a ve kterém bude na konci dubna realizována celá řada aktivit,“ naznačil radní.

Prioritou BESIPu Libereckého kraje je pro rok 2008 a 2009 omezit řízení pod vlivem alkoholu. Podíl takto způsobených nehod celkovém počtu dopravních nehod v Libereckém kraji je v rámci ČR nejvyšší.

„Z tohoto důvodu budou ve spolupráci s Policií ČR uspořádány akce preventivního ale i represivního charakteru,“ prozradil. Vladimír Richter.

Na konci roku 2007 byl zřízen BESIP tým Libereckého kraje, který podporuje akce BESIPu Libereckého kraje, a který se zapojí do aktivit i v roce 2008. Tým je tvořen studenty, kteří jsou proškoleni v problematice bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Za svého krátkého působení se propagační team BESIP Libereckého kraje, zúčastnil 5 akcí, při kterých oslovil přes 750 dětí. Mezi podporované akce patřili např. oslavy 100. let autoškol, setkání mateřských škol v Jablonci nad Nisou, které pořádalo ČSAD Jablonec n.N., nebo tradiční Krajské dny.

Dále bude Liberecký kraj pokračovat v provozování trojjazyčných webových stránek www.bezpecne-na-silnicich a www.det.bezpecne-na-silnicich.cz , které bude i nadále vylepšovat. Statistiky návštěvnosti ukazují, že poskytované informace, řidičům chyběly. Počítačová hra „Bezpečně na kole“, které je na stránkách umístěna oslovuje děti, kteří si hraním osvojují návyky, potřebné k bezpečnému pohybu v dopravním prostředí. Projekt trojjazyčných internetových stránek byl podpořen z Fondu malých projektů Interreg IIIA prostřednictvím Euroregionu Nisa a spolufinancován z ERDF (Evropského fondu pro regionální rozvoj). Na jejich vypracování a náplni se podílel Liberecký kraj, polským partnerem projektu byl Powiat Jeleniogórsky, údaje za německou část euroregionu jsou poskytovány Vládním prezidiem v Drážďanech.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302