Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Běžci si užili noční atmosféru Jizerských hor v prologu SkiTour

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 08. 01. 2019 00:00
  • Sociální
  • Školství

Sdílet článek

První letošní závod podniku SkiTour se vydařil a účastníci si vychutnali nádhernou noční atmosféru Jizerských hor. Plno emocí a poctivé sportovní výkony. Úvodní den Bedřichovského Night Light Marathonu a jízdu Jizerskými horami s čelovkou si v pátek užilo 400 závodníků. V sobotu na „klasice“ startovala tisícovka běžců.

Program Bedřichovského Night Light Marathonu odstartoval dvěma závody volnou technikou. Úplně první startovní výstřel patřil náměstku hejtmana Libereckého kraje pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpovi. „Noční závod má vždy svůj půvab. Až magicky působí kmitající světlo čelovek, které se v cílové rovince promění v siluetu lyžaře běžce, který v blaženosti dobíhá do cíle s úsměvem na rtech. Stojí za to být při tom,“ prohlásil Petr Tulpa.  Delší trať pak odstartoval starosta Bedřichova Petr Holub. Společně při slavnostním vyhlášení předali vítězům gratulace a ceny.

Cílem projel první Michal Malík, který si s tratí dlouhou 17,5 km poradil za 48 minut a 4 sekundy. Mezi ženami byla nejlepší Andrea Klementová, jejíž cílový čas byl 52:03. V delší distanci, která se jela na dvě kola a měřila celkem 30 km, byl mezi muži nejlepší Jiří Ročárek, který obhájil prvenství v tomto závodě z minulého roku. Jeho čas byl 1:17:37. V kategorii žen byla tentokrát nejlepší bývalá elitní běžkyně na lyžích Zuzana Kocumová, která byla při loňském závodě těsně druhá. Zvítězila v čase 1:33:02.

Závody v Bedřichově pokračovaly v sobotu, kdy na účastníky čekaly závody klasickou technikou. Jelo se na 10, 17,5 a 30 km. Na programu byly i dětské závody. Přes ranní nepříznivé počasí se postupně podmínky vylepšily a nic nebránilo tomu, aby účastníci stihli dobře namazat užít si sobotní závody. 

Nejrychleji do cíle přijel v sobotu Michael Weis, který zvládl jako jediný závod na 10 km pod půl hodiny. Z žen byla na nejkratší distanci nejrychlejší polská závodnice Kataryna Witek.

Po druhém místě ze 17,5 km trati z předchozího dne se na nejvyšší pozici při klasice prodral Felix Wetterling. Mezi ženami kralovala Karolína Grohová s časem 54:02. Nejdelší trasu zajel nejrychleji podle očekávání Stanislav Řezáč, který protnul cílovou pásku za 1:19:56 od startu. Mezi ženami byla nejrychlejší favorizovaná Adéla Boudíková v čase 1:33:22.

Seriál šesti závodů SkiTour pokračuje Kašperskou 30, pak se přesune do severovýchodních Čech, kde se první víkend v únoru jede Orlický maraton. Následuje náš největší sportovní podnik v regionu, ČEZ Jizerská 50. Do šestice závodů ještě patří Karlovarská 50 a závěrečný JeLyMan se jede v krásném prostředí na pomezí Králického Sněžníku, Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky