Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Běžecké trasy v Lužických horách se rozšiřují

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 12. 2022 11:28

Sdílet článek

Aktuální stav běžeckých tratí mohou sledovat návštěvníci v Lužických a dnes i Žitavských horách díky technologii GPS. Dobrovolníci Ski Polevsko upravují běžecké tratě v Lužických horách už více než týden. Skútry vybavené zařízením GPS krouží na Polevsku, okolo Jedlové i pod Luží. Data se okamžité odesílají a propisují na internetový portál bilestopy.cz.  Od letošní zimy využívají stejnou technologii i skútraři v Žitavských horách na druhé straně hranic. Společně tak čeští i němečtí dobrovolníci upravují desítky a desítky kilometrů běžeckých tras a region se tak stává pro návštěvníky o to atraktivnější.

Informace o právě upravovaných stopách se přenášejí v reálném čase přímo na internetový portál Bilestopy.cz.  Technologie GPS se hojně využívá v České republice včetně oblasti Lužických hor již delší dobu a od letošní zimy i v Německu hned za hranicemi.  „Zima je tu rychleji, než jsme si mysleli. Vlastně jsme ještě ve zkušební fázi. Mám radost, že jsme se stali naprostými průkopníky v Německu,“ říká Karsten Hummel, nadšenec do zimních sportů z Olbersdorfu a koordinátor dobrovolnických projektů sítě Outdoorland.

Jako úplně první upravil skútrař Harald Lucke tříkilometrovou stopu „Jeschkenblickrunde“ na rozlehlých loukách v Lückendorfu. Na portálu Bilestopy.cz dnes můžeme vidět, že od Lückendorfu až po Spitzkunnersdorf jsou všechny lyžařské tratě čerstvě upravené.

„Od nynějška se chceme společně s německou stranou prezentovat také jako přeshraniční region zimních sportů,“ říká Jan Sviták z DMO Lužické a Žitavské hory, tedy za destinační společnost Lužické hory.  „Všechny kluby a destinační společnosti spojuje jedna myšlenka – chceme nabídnout návštěvníkovi aktuální informace a neznáme státní hranici, ta pro nás prostě neexistuje,“ dodává Sviták.

Koordinaci veškerých aktivit spojených s běžeckým lyžováním má na starosti již dlouhá léta sportovní klub Ski Polevsko. Úpravy tras finančně podporuje Liberecký kraj a v roce 2021 se přidal i Ústecký. V letošním roce se tak za dobrých sněhových podmínek budou tradičně upravovat stopy na Novoborsku, ale i v okolí Jedlové, Rybniště, Doubice až ke Krásné Lípě a na druhé straně v okolí Jablonného v Podještědí, kde úpravu stop zajistí Podještědští Pardálové.   

„Proběhla tradiční koordinační schůzka všech zapojených subjektů, kde jsme si mohli všechny informace a zkušenosti s kolegy z německé strany vyměnit,“ konstatuje Marie Kárová, ředitelka DMO Lužické a Žitavské hory.

TZ: Marie Kárová, tel: 603947212

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky