Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bezmála dvacet milionů korun má kraj pro hasiče i prevenci kriminality

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 17. 05. 2023 10:45

Sdílet článek

Členové rady Libereckého kraje na svém včerejším jednání schválili financování čtyř dotačních programů, které podpoří jednotky požární ochrany v regionu, a také prevenci kriminality. Záměr ještě musí odsouhlasit krajské zastupitelstvo.

„Hasiči se denně vystavují rizikům a čelí nebezpečným situacím, jako jsou požáry, dopravní nehody, živelní katastrofy a další krizové situace. Chrání majetek a životy dobrovolně ve svém volném čase a nad rámec své práce. Podpora hasičských jednotek je proto zásadní, protože jim zajišťuje kvalitní podmínky i moderní techniku pro jejich činnost,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Na území Libereckého kraje působí celkem 222 jednotek požární ochrany, a to 212 dobrovolných a 10 profesionálních. Vedle toho v regionu dále funguje jedna profesionální jednotka podniku Správa železnic (Hasičský záchranný sbor Správy železnic) v Liberci a dále 4 podnikové jednotky dobrovolných hasičů. Sborů dobrovolných hasičů je v Libereckém kraji zaregistrováno celkem 293.

Konkrétní vyhlášené dotační programy:

Program č. 1.1 Podpora jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje částka ve výši 17.582.482,25 korun:

Žadatelé mohou tyto finanční prostředky využít například na pořízení a opravy cisternových automobilových stříkaček, dopravních automobilů či na vybavení a výstavbu objektů. V termínu od 6. do 22. března 2023 úřad přijal 185 žádostí, z nichž podmínky splnilo 179 žadatelů.

Program č. 1.2 Podpora Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje částka ve výši 1.266.056 korun:

Program je zaměřen na podporu sportovní a kulturní činnosti pobočných spolků Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje. Konkrétně na organizování letních táborů a soustředění mladých hasičů, organizování hasičských soutěží dětí a mládeže i dospělých a organizování projektů v oblasti vzdělávání, historie a muzejnictví. Odborná komise zhodnotila celkem 86 zaslaných žádostí a doporučila všechny finančně podpořit.

Program č. 1.3 Dotace obcím Libereckého kraje na činnost Jednotek požární ochrany II (JPO II) částka ve výši 700.000 korun:

Účelem programu je vytvoření pracovních míst v jednotkách sboru dobrovolných hasičů konkrétně kategorie JPO II a jejich finanční zajištění. Podmínky stanovené Statutem Dotačního fondu Libereckého kraje splnily dvě žádosti – město Dubá a Harrachov. Oběma žadatelům odsouhlasila odborná komise poskytnout finanční podporu.  

Program č. 1.4 Prevence kriminalisty částka ve výši 188.500 korun:

Podpora je určena na neinvestiční projekty obcí zaměřené na snižování kriminality či omezování příležitostí k páchání trestné činnosti a dále také na vzdělávání v oblasti prevence kriminality a projekty zaměřené na rizikové skupiny osob, u nichž je zvýšená pravděpodobnost, že se stanou pachateli nebo oběťmi trestné činnosti. Podmínky splnilo celkem 7 žádostí. Mezi úspěšné žadatele patří například město Český Dub s projektem Intervence při závažném chování žáků nebo statutární město Jablonec nad Nisou, který finanční prostředky použije na prevenci v oblasti kyberkriminality páchané na seniorech.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky