Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Boj s bolševníkem pokračuje. Kraj ho bude likvidovat na Železnobrodsku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 01. 2023 15:03
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Na seznam invazivních nepůvodních druhů rostlin byl mimo jiné zařazen i bolševník velkolepý. Regulovat jej může i Krajský úřad Libereckého kraje, a to tehdy, pokud ho vlastník pozemku sám nezlikviduje. Pilotní projekt na odstranění bolševníku zahájí kraj letos na Železnobrodsku.

„Zákon stanovuje, že pokud vlastník nebo uživatel pozemku neprovede opatření k regulaci nepůvodního druhu, například proto, že na to nemá dostatečné prostředky, může mu pomoci krajský úřad. Nyní máme připravenou zakázku na likvidaci bolševníku na Železnobrodsku. Samozřejmě chystáme i další projekty v ostatních částech naše kraje, abychom se bolševníku zbavili nebo jej alespoň co nejvíce eliminovali,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Bolševník je nebezpečný zejména proto, že šťáva z jeho lodyh a listů obsahuje tzv. fototoxické furanokumariny. „Ty mohou způsobovat například těžké poleptání anebo puchýře na pokožce,“ dodal radní Židek.

V současné době Liberecký kraj komunikuje se všemi obcemi Libereckého kraje a sbírá data o výskytu bolševníku tak, aby mohl připravit další kroky ve věci úplné likvidace všech rostlin bolševníku velkolepého na území kraje, ať už se jedná o zpracování projektu nebo žádost o finanční podporu do operačních programů.

„Rád bych občany Libereckého kraje vyzval, aby se zapojili do mapování a evidence výskytu bolševníku na území regionu. Každý se může zapojit do zlepšení kvality společného životního prostředí,“ doplnil Václav Židek.

Informace o výskytu bolševníku lze hlásit na podatelna@kraj-lbc.cz.    

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky