Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Boj s kůrovcem v kraji pokračuje

Boj s kůrovcem v kraji pokračuje

[32828|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/tiskove/a04kurovec1_1b68a754ff.jpg]

22. 06. 2009
[id:8294|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V současné době v Libereckém kraji dokončují kůrovci svou první generaci. V praxi to znamená, že z vajíček, které na jaře pod kůru nakladli přezimující brouci, se úspěšně vylíhly larvy. Po jejich zakuklení se objevují dospělci, kteří nalétávají na nové stromy.

Právě nyní, na počátku druhého rojení, se  rozhoduje o tom, kolik kůrovců bude v libereckých lesích přezimovat a jak velké bude v příštím roce nové jarní pokolení.

Koncem května uzavřel Liberecký kraj a Lesy České republiky, s.p. smlouvu o poskytnutí účelové dotace na nákup feromonových lapačů pro ochranu lesa proti kůrovcům.

 

Dotace je určena k nákupu lapačů výhradně pro potřeby drobných vlastníků lesa. Lapače slouží k odchytu kalamitních druhů kůrovců, konkrétně lýkožrouta smrkového a lýkožrouta lesklého.

V současné době mají Lesy ČR, které dotaci spravují, nakoupeno celkem 165 lapačů.

Každý drobný vlastník lesa v rámci Libereckého kraje si může tyto lapače u svého odborného lesního hospodáře na Lesní správě Jablonec n/N a LS Ještěd bezplatně zapůjčit. Jeho povinností je pak lapače na vhodném místě řádně nainstalovat a vyvěsit feromon, který láká kůrovce. V týdenních intervalech pak musí vlastník lesa odchycené brouky z lapačů vybírat a účinně likvidovat. Přes zimní období je třeba lapače uskladnit na suchém místě. 

 

ůrovci jsou přirozenou součástí lesních ekosystémů. Při zanedbání základních ochranných opatření v lesích však rychle dochází k přemnožení těchto škůdců. Výsledkem jsou pak kůrovcové kalamity spojené s obrovskými ekologickými i ekonomickými škodami.

 Krajská dotace je konkrétní pomocí Libereckého kraje i státního podniku Lesy ČR drobným vlastníkům lesa v boji s těmito obávanými škůdci.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302