Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Botanická zahrada láká na obří viktorii královskou i nejmenší leknín světa

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 07. 2022 14:00
  • Kultura

Sdílet článek

Mimo hlavní komplex skleníků v liberecké botanické zahradě stojí pavilon označený písmenem L. Označení má dvojí důvod: jednak je to pavilon letní, který se na zimu uzavírá, a také jsou tu k vidění vystavovány leknínovité rostliny. Jsou tu i ty legendární, největší na světě – viktorie královská a viktorie Cruzova – obě z Jižní Ameriky – a euryalé vzdorná z tropické Asie.

„Na viktorii královskou se jezdí dívat každoročně návštěvníci z široka daleka. Zahrada má ale mnoho jiných přitažlivých a vzácných rostlin a určitě je dobré se tam zdržet delší dobu,“ doporučuje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Nyní je v pavilonu opravdu na co se dívat. Nejen díky neobvyklým kvetoucím modrým tropickým leknínům robustního vzrůstu. Viktorie královská má již listy přes metr velké a nyní rychle sílí a zvětšuje se každým dnem. Její květ má pak 25 až 30 centimetrů v průměru a ploché listy, které připomínají veliké podnosy, unesou i patnáctikilové dítě. Euryalé vzdorná je již dospělá a kvete.

Největší vzácnost je však nenápadná, a proto na ni upozorňuje speciální tabulka s výkladem. Je to nejmenší leknín světa, a to leknín lázeňský, který již v přírodě, a to v tropické Africe, byl lidskou činností vyhuben. Je udržován jen v botanických zahradách. Jeho listy jsou velké nanejvýše jen jako padesátikorunová mince a květy jsou přiměřeně malé.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky