Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Botanická zahrada představuje květenu Krkonoš i Jizerských hor. Nechybí mokřady

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 06. 2022 15:07

Sdílet článek

Pestrou expozicí se může pochlubit liberecká botanická zahrada. Kromě exponátů rostoucích ve sklenících lze mimo jiné během její návštěvy obdivovat květenu Krkonoš a Jizerských hor a mokřadní flóru.

Když se řekne botanická zahrada, lidé si představí exotické rostliny. Nedílnou součástí naší zahrady jsou i rostliny, které máme příležitost potkat doslova za rohem. Přesto o nich víme málo. A to je právě i jeden z úkolů zahrady: seznámit nás i s životem zdánlivě běžných rostlin našeho domova,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Horská květena se nalézá v alpinu. Nyní kvetou pozoruhodné druhy, které měly význam v lidovém léčitelství, jakými jsou česnek hadí, prha arnika anebo koprník štětinolistý. Nechybí kohoutek luční, který v poslední době z krajiny mizí.

V oddělení mokřadů a vodních zahrad jsou k vidění druhy kriticky ohrožené, druhy neobyčejně krásné, druhy s praktickým využitím ale i druhy smrtelně jedovaté. Návštěvníci spatří kupříkladu květy řezanu pilolistého, suchopýru úzkolistého nebo ďáblíku bahenního.

„Nyní jsou přímo úžasné i expozice ve sklenících a pomyslnou třešničkou na dortu je rozsáhlá výstava komentovaných fotodokumentů z přírody Venezuely, země dnes cestovatelům a badatelům nepřístupné,“ doplnil Miloslav Studnička, ředitele Botanické zahrady v Liberci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky