Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Botanická zahrada v zimě nespí. Výstavu jablek tu střídají jarní cibuloviny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 03. 2024 13:46
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Ze zimního spánku se pozvolna probouzí venkovní okolí Botanické zahrady Liberec. Tu vykukují bledule a sněženky, onde zase kvetou vilíny či kaliny. V první polovině března však v zahradě rozkvete mimo jiné také pavilon M. Výstavu Jablka s příběhem zde vystřídá instalace jarních cibulovin.

„Všichni už se těšíme z prvních známek blížícího se jara, a kromě vlastních zahrádek a na nich kvetoucích sněženek, bledulí, krokusů a modřenců, se můžeme potěšit krásou dalších druhů právě v botanické zahradě. Pracovníci zahrady se navíc snaží nabídnout běžným návštěvníkům, ale také třeba školám, nejrůznější programy a postupně také zlepšují návštěvnický servis. Lidé tu proměnu vítají a promítá se to do stoupající návštěvnosti,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podívanou v podobě nejrůznějších kultivarů cibulovin připravovali v botanické zahradě během zimy. Výstavu prvních jarních otužilců zahrada otevře 8. března. V tento sváteční den budou moci všechny ženy navíc využít desetiprocentní slevu ze vstupného. Kromě pestrobarevných druhů tulipánů budou k vidění mimo jiné i plnokvěté narcisy, modřence či voňavé hyacinty. Výstavu plnou barev a vůní bude možné navštívit přibližně do konce března.

Kromě jarních květů se mohou zejména mladší návštěvníci těšit na nový vzdělávací program. Vzdělávací oddělení Edulis spustí k příležitosti Světového dne vody, který připadá na 22. března, nový program Letem světem rybníkem. Určený je zejména pro mateřské školy a první stupně škol základních. Děti se mohou těšit na interaktivní aktivity a pokusy, díky kterým se seznámí s koloběhem vody v krajině, dozví se informace o hospodaření s vodou a poznají živočichy, pro které je voda přirozeným prostředím pro život.

Tento program je zařazen do nabídky stálých programů a bude se opakovat každý rok od března do října.  Školy si mohou zamluvit termín návštěvy botanické zahrady od 4. března prostřednictvím rezervačního systému, který je spolu s nabídkou akcí a programů k nalezení na nových webových stránkách botanické zahrady. Pro děti je k dispozici Průvodce nejmladšího návštěvníka – Kvíz Kaktusáka Edulise, který je zdarma k dostání na pokladně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky