Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Březen – měsíc čtenářů. Knihovna láká nejmenší děti

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 02. 2024 08:02
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Rok uplynul jako voda a knihovny napříč celou republikou si opět připomínají březen coby měsíc čtenářů. Do této celostátní kampaně na podporu čtenářství se zapojila i Krajská vědecká knihovna v Liberci. Po celý nadcházející měsíc bude lákat na nejrůznější pořady, výstavy, soutěže a další zajímavosti.

„Knihovny v našem kraji nabízejí nejrůznější programy, které motivují jak stávající čtenáře, tak i ty, kteří se do knihoven teprve chystají, aby využili nabízených služeb a bohatého knihovního fondu. Samostatnou kapitolou jsou děti, u kterých je mimořádně důležité vytvořit čtenářský návyk v útlém věku. Věřím, že nabídky v rámci kampaně využije řada zájemců,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Patnáctý ročník akce, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky, se věnuje těm nejmenším dětem. Proto je hlavní mottem letošního ročníku slogan S knížkou životem. Knihovny tak chtějí jasně deklarovat, že jsou tu i pro ty nejmladší návštěvníky, kteří svou cestu ke knihám teprve hledají. A knihovny jim k tomu podávají pomocnou ruku.

Mnoho knihoven v celé zemi je zapojeno do mezinárodního projektu Bookstart, jehož cílem je přivádět do knihoven děti již v batolecím věku „Liberecká knihovna je do něj Bookstart zapojena již od samého začátku. Náš čtenářský klub pro nejmenší děti Kolibřík se stal za dobu své existence velmi populární a jeho kapacita je neustále naplněna. Prošla jím již spousta dětí a mnohé z nich se staly našimi čtenáři a do knihovny chodí se svými rodiči pravidelně,“ vysvětlila ředitelka knihovny Dana Petrýdesová. 

Dětem bude také věnován letošní ročník tradiční celostátní soutěže Čtenář roku, která je každoročně součástí Března – měsíce čtenářů. Letos nese název Největší z nejmenších a bude hledat čtenáře z nejnižší věkové kategorie do šesti let, který se na základě aktivní účasti v knihovním klubu Kolibřík stal hojným a pravidelným čtenářem. Liberecký kraj pak bude reprezentovat v celostátním klání.

2. března zve knihovna na sobotní dopolední pohádkové představení Bajaja. Na pobočce Králův Háj se 12. března návštěvníci ponoří do díla francouzského autora Romaina Garyho. Hned den poté se na hlavní budově bude možné setkat s literaturou italské autorky Eleny Ferrante v dalším pokračování pořadu Literární toulky Evropou. V týdnu od 5. do 9. března si ve Všeobecné knihovně i v dětském oddělení lze dát Rande naslepo (s knihou). I v Hudební knihovně budou čekat neprůhledně zabalené poslechové balíčky, a to po celý měsíc.   

14. března budou mít příznivci hospodských kvízů možnost změřit své síly s týmem knihovníků ve všeobecném kvízu, pojmenovaném příhodně Natři to knihovníkům!.

Pro seniory pořadatelé uchystali lekci trénování paměti na 16. března dopoledne. Nabídka v druhé půli měsíce vyvrcholí dvěma tradičními akcemi pro děti. V úterý 19. března to bude dobrodružná skoro noční výprava setmělou knihovnou S baterkou do knihovny aneb Ať žijí duchové a v pátek 22. března obligátní přespávání v knihovně s názvem Noc s Andersenem.

Po celý měsíc knihovna nabízí i celou řadu různých soutěží a výzev. V dětském oddělení mohou děti luštit Pohádkový galimatyáš, v Hudební knihovně se nabízí poslech děl Bohuslava Smetany na gramofonových deskách a na pobočkách Králův Háj, Ruprechtice a Machnín se nově lze připojit k letošní Čtenářské výzvě, kterou vypisuje Databáze knih. Veškeré podrobné informace ke kampani a kompletní program všech akcí se nalézá na webových stránkách knihovny www.kvkli.cz v oddíle Aktuality v článku Březen – měsíc čtenářů.  

TZ: Krajská vědecká knihovna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky