Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Budoucí architekti zahájili školní rok workshopem s Kurtem Gebauerem

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 10. 09. 2015 16:18

Sdílet článek

Workshopem vedeným jedním z našich nejlepších výtvarníků, profesorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové školy v Praze, akad. sochařem Kurt Gebauer, zahájili letošní školní rok studenti Architektury a designu interiéru Střední školy tvorby a designu nábytku v Liberci - Kateřinkách. Workshop navštívila také Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro sociální resort.

Po Rony Pleslovi a Jiřím Černickým je Kurt Gebauer dalším významným výtvarníkem, který společně s Doc. Janem Stolínem MA z Fakulty umění a architektury TUL vedl workshop s talentovanými studenty tohoto oboru.

„Byla jsem velmi překvapena, co může vznikat v rukou mladých lidí, kteří teprve studují. Na sochařských objektech jsem se přesvědčila, že jde skutečně o mimořádné talenty. Jsem ráda, že na území Libereckého kraje máme smysluplné obory, které neprodukují absolventy rozšiřující řady nezaměstnaných, ale naopak nabízí studentům možnost vzdělávat se v oboru, ve kterém následně najdou uplatnění,“ říká Lenka Kadlecová s tím, že Kateřinky podle jejího názoru k takovým školám patří.

O tom ostatně hovoří i čísla shrnující úspěšnost studentů Architektury a designu interiéru. Každoročně je 35 - 45 % absolventů přijato na vysoké školy převážně uměleckých směrů a v současné době jsou na úřadu práce evidováni v rámci celého Libereckého kraje pouze dva absolventi této školy.

„K jednoduššímu zařazení absolventů na trh práce přispívá mimo jiné fakt, že studenti mají možnosti, které jiné školy nenabízejí a které jim rozšiřují možnosti uplatnění. Mezi ně patří zejména možnost získání výučního listu v oboru truhlář, zvládnutí programování a obsluhy CNC dřevoobráběcích strojů, které jsou přímo ve škole ve školních dílnách, povinná souvislá čtyřtýdenní praxe ve firmách nebo úzká spolupráce školy s Fakultou umění a architektury TUL,“ vysvětluje ředitel školy, Václav Tichý.

Absolventi zahraničních pracovních stáží pak získávají mezinárodně platný EUROPASS s potvrzenou praxí a osvojenými kompetencemi. EUROPASS je platný ve všech státech EU a pomůže studentům k přijetí do pracovního poměru.

„Velmi mě překvapilo, jak je škola vstřícná i k požadavkům na nestandardní podmínky. Díky nim se mohl nejprve vyučit v oboru truhlář a následně vystudovat maturitní obor právě Architektura a design nábytku neslyšící chlapec, který uměl komunikovat jen znakovou řečí písemnou formou. Jsem přesvědčena, že nastavit mu podmínky pro úspěšné absolvování nebylo úplně jednoduché,“ dodává náměstkyně.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky